Bol u zubu može biti vrlo neprijatan i nepodnošljiv, ali je to važan znak koji ne treba zanemarivati čak i kada sam od sebe nestane.

Bol u zubu može da bude do te mere neprijatan da postaje nepodnošljiv! Ukoliko još niste osetili zubobolju, treba da se smatrate srećnom osobom. S obzirom da nikada ne znate šta može da vam naškodi u bliskoj budućnosti, treba da znate i ponešto o oslobađanju bola zuba.

Saveti stomatologa su:

  • Ne ignorišite manji ili prolazni bol. To može biti rani znak, koji može sprečiti da se situacija dodatno iskomplikuje, ukoliko na vreme reagujete.
  • Ukoliko ste od onih pacijenata, koji se plaše popravke zuba i kojih nažalost nije tako malo, onda bi trebalo da pričate sa vašim stomatologom o vašim strahovima. Brojne studije su pokazale da opušteni pacijenti mnogo manje osećaju bol.
  • Bol u zubu je jači noću zato što sva krv odlazi u glavu kada legnete. Podizanje glave može pomoći da se smanji bol.
  • Bol u zubu je često praćen otokom, kome pogoduju topliji vremenski uslovi. Vrlo se često javljaju u letnjoj sezoni, tako da ukoliko planirate odlazak na put, zakažite stomatološki pregled kako bi sebe i vaše najmilije poštedeli neprijatnih iznenađenja na odmoru.

bol u zubu

Narodni lekovi protiv zubobolje:

  • Najpoznatiji lek je ulje karanfilića, koje možete kupiti u apoteci. Koristi se tako sto se nakapa par kapi na vaticu i stavi na oboleli zub. Ovo ulje ima izuzetno analgetičko dejstvo.
  • Hlađenje ima efekat trnjenja. Led u nekim slučajevima može da smanji zubobolju ukoliko se drži u predelu područja , koje je zahvaćeno bolom.
  • Krastavac ima umirujuće dejstvo kod zubobolje. Isecite krastavac na deblje kolutove i držite ih oko zuba i na zubu koji vas boli.
  • Bakin recept protiv zubobolje je da uzmete snop listova sušene nane i stavite oko bolnog zuba i držite oko 15 min i zatim ispljunete. Nana ima dvostruko dejstvo: Pre svega izvlači zapaljenski proces na površinu a njena ljutina daje umirujući efekat.
  • Među najdelotvornijim domaćim lekovima kod zubobolje je beli luk. Čen belog luka sa malo soli treba staviti na oboleli zub. Takođe treba sažvakati čen luka dnevno i to ujutro. To čini zube zdravim i jakim. Ovi saveti mogu poslužiti eventuelno kao prva pomoć. Pravo rešenje zubobolje možete naći samo kod stomatologa koji će vam objasniti šta je uzrok nastanka bola i pružiti vam stručnu pomoć.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona: +381 11 32 32 173
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.