Gingivitis je nedestruktivni oblik parodontalne bolesti. Gingivitis ili upala desni, jedno je od najčešćih oboljenja usne duplje. Uzročnik je zubni plak koji obiluje bakterijama koje uzrokuju karijes zuba i inflamaciju desni i kosti. Gingivitis je problem koji se javlja kod gotovo 80% odrasle populacije. Gingivitis je najčešće posledica loše oralne higijene. Reverzibilnog je karaktera, što znači da oštećenja nastala na mekom tkivu oko zuba mogu da se repariraju u potpunosti.

Gingiva

Gingiva (desni) je sluzokoža koje prekriva deo usne duplje, tačnije deo kosti u kojoj su smešteni zubi gornje i donje vilice. Zdrava gingiva je svetlo roze boje, a upaljena gingiva je modra, natečena i lako krvari na dodir. Ta upala se zove gingivitis, ona može biti i prateći znak nekih drugih oboljenja.

 

Uzroci gingivitisa

Gingivitisi nastaju usled nepravilne ili nedovoljne higijene, mogu nastati i usled nepravilne ishrane, hormonskog disbalansa, tokom stresa, kod nekih hroničnih oboljenja kao što je dijabetes, tokom upotrebe određenih lekova, nepravilnog položaja zuba, neadekvatne protetske ili konzervativne nadoknade. Posebnu sklonost ka gingivitisima imaju dugogodišnji pušači.

Najčešći oblik je gingivitis simpleks, poznat i kao gingivitis prljavih usta. Ovaj tip je prisutan u čak 95% registrovanih slučajeva upale desni.

 

Zubni plak

Zubni plak predstavlja mekane žućkaste naslage koje se talože uz samu ivicu gingive koje se ponekad i ne vide golim okom, što ne znači da nisu prisutne. Zubni plak obiluje bakterijama i njihovim toksičnim produktima, koji se pravilnim i redovnim čišćenjem svakodnevno uklanja sa zuba i desni. Neuklanjanjem dolazi do taloženja minerala iz pljuvačke i formiranja zubnog kamenca koji vrši pritisak na desni i dovodi do njene inflamacije.

Ostali faktori koji dovode do nastanka gingivitisa su:

 • Hormonalni disbalans (pubertet, menopauza)
 • Nizak nivo antioksidanasa u organizmu
 • Kod nekih bolesti (dijabetes, kancer) često dolazi do upale desni
 • Određeni lekovi (za epilepsiju, anginu pektoris) mogu dovesti do bujanja desni oko zuba
 • Dugogodišnji pušači
 • Genetika

 

Gingivitis – Simptomi

Neki od simptoma upale desni su mekane, crvene i otečene desni. Jedan od jasnih simptoma je i krvarenje desni pri pranju zuba. Simptomi se jako teško primećuju, jer je ova bolest „tiha“ i neretko prelazi u oboljenja koja se završavaju klaćenjem i ispadanjem zuba.

Upala desni je samo prvi stadijum. Ako je ignorišete, ona vodi ka povlačenju desni, gubitku koštane mase, ogoljavanju vrata zuba i drugim karikama koje vode do parodontoze. Tada dolazi i do gubitka potpornih struktura zuba.

 

Gingivitis – Lečenje

Ukoliko se ne shvati ozbiljno i ne leči na vreme, može doći do ozbiljnih komplikacija. Lečenje upale desni je dugotrajan proces i treba znati da ne postoji univerzalan lek za upalu desni. Za lečenje upale desni je potrebno mnogo truda i promena onih životnih navika koje negativno utiču na vaše desni.

Može se sanirati jednostavnim profesionalnim čišćenjem u jednoj ili više seansi, a po potrebi i uz upotrebu antibiotika i tečnosti za ispiranje usne duplje, a zatim pratiti stanje redovnim kontrolama.

 

Novija istraživanja pokazuju da gingivitis ne narušava samo oralno zdravlje, već negativno utiče na ceo organizam, dovodeći do pada imuniteta.

 

Kada se ne leči može evoluirati u parodontopatiju koja zadaje veće probleme kao što su formiranje džepova, oštećenje korenova zuba, oštećenja kosti, povlačenje desni. Ukoliko se ni parodontopatija ne tretira, posledice mogu biti različite, od estetskih problema do klaćenja i ispadanja zuba.

 

Od komplikacija može nastati:

 • Gnojno zapaljenje gingive – apsces
 • Apsces u koštanom tkivu
 • Parodontopatija
 • Ulcerozno zapaljenje gingive

 

Terapija gingivitisa u stomatološkoj ordinaciji Barjaktarević

 • Uklanjanje dentalnog plaka i kamenca ultrazvukom.
 • Posle ultrazvuka vrši se čišćenje kamenca i plaka laserom. Laser je vrlo koristan instrument jer nam omogućava da očistimo ona mesta na zubu gde ne možemo prići ultrazvukom. Pored toga, uništava mikroorganizme u džepu oko zuba bez velike agresije. Čišćenje ručnim instrumentima daje odgovarajuće rezultate, ali deluje vrlo agresivno na desni koje su već osetljive i oštećene.
 • Jačanje lokalne odbrane organizma dizanjem nivoa antioksidanasa.
 • Obuka oralne higijene.
 • Popravka zuba, da se komadići hrane ne bi zadržavali između zuba.
 • Lečenje upale desni se nastavlja kod kuće.

 

Krvarenje desni

Uzroci krvarenja desni mogu biti pad imuniteta, pušenje, akutne upale gornjih disajnih puteva, nedostatak vitamina C, naslage na zubima koje su pune bakterija, hormonski poremećaji i kamenac. Uzrok krvarenja desni može biti i nasledan. Bakterije koje se nalaze na desnima i zubima mogu loše uticati na srce i ceo organizam.

Kod žene se često dešava da imaju problema sa oticanjem i krvarenjem desni tokom puberteta, u predmenstrualnom periodu, tokom trudnoće i menopauze. Hemoterapija ima razna neželjena dejstva i stomatitis (upala mekih tkiva usne duplje) i akne u ustima su neke od njih. Duvan jako štetno utiče na zdravlje usta i kod pušača postoji velika opasnost da dođe do krvarenja desni.

Krvarenje desni prilikom pranja zuba je početni stadijum, i čim to uočite treba početi sa lečenjem krvarenja desni. Neodgovarajuća oralna higijena je glavni uzrok upale vezivnog tkiva oko i između zuba.

 

Gingivitis – Preventiva

Da bi ste preventivno delovali na upalu desni možete se pridržavati sledećih pravila prilikom pranja zuba:

 • Nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube jer ona ne može da očisti sve naslage između zuba niti da ukloni sve bakterije. Treba koristiti konac za zube za nepristupačne delove i tečnost za ispiranje usta radi dezinfekcije desni i uništavanje bakterija.
 • Takođe sok od borovnice steže tkivo i dezinfikuje desni. Međutim, ovo možda neće biti dovoljno ako je upala desni u poodmaklom stadijumu. Zato bi bilo najbolje da za lečenje krvarenja desni potražite stručnu pomoć.
 • Četkica treba da se menja na dva do tri meseca i da bude srednje tvrdoće
 • Zube prati laganim kružnim pokretima, a četkicu držati pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube
 • Poželjno je da svako jutro ispirate usta sa malo morske soli rastopljene u mlakoj vodi
 • Stručnjaci savetuju da se kontrolni pregled i profesionalno čišćenje naslaga kod stomatolaga vrši na svakih 6 meseci.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona: +381 11 32 32 173
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.