Kako pušenje cigareta uništava vaše zube? Pušenje cigareta dokazano utiče na vaše oralno zdravlje. Mnoge studije su dokazale štetnost ove loše navike po vaše opšte zdravlje.

Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istovremeno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća. Međutim, da li ste znali na koji način i u kojoj meri pušenje utiče na zube, desni, viličnu kost i ostala meka tkiva.

Kada pomislimo na zdravstvene probleme uzrokovane pušenjem, najčešće pomislimo na probleme disajnih puteva i na kardiovaskularni sistem organizma. Pušenje uveliko utiče i na zdravlje usne duplje.

Duvanski dim je složena mešavina više od 4000 različitih sastojaka, od kojih je 60 kancerogenih.

pušenje

Kako pušenje cigareta uništava vaše zube

Kako pušenje cigareta uništava vaše zube

Sastojci duvanskog dima utiču na organizam na razne načine – deluju na mikrovaskulaturu i smanjuju protok krvi, deluju na mikrobiologiju oralnog plaka i smanjuju odbrambenu sposobnost organizma.

Posledice pušenja su:

Pigmentacije na zubima – Pušenje uzrokuje nastanak pigmentacija na zubima a u nekim slučajevima dolazi do potpune promene boje zuba. Izbeljivanjem zuba ili izradom protetskih nadoknada se može uticati na boju zuba.

Loš zadah – Jedan od glavnh uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suva usta, već se katran i nikotin sakupljaju u usnoj duplji koje dovodi do „pušačkog zadaha“. Oboljenja desni kao posledice pušenja takođe uzrokuju loš zadah.

Oštećenje zuba– Pušenje uzrokuje veću akumulaciju dentalnog plaka u ustima što kao posledicu ima bržu razgradnju strukture gleđi i nastanak karijesa, kao i brže nakupljanje zubnog kamenca.

Oboljenja desni– Duvan može značajno uticati na ćelijsku strukturu desni. Na taj način dolazi do oboljenja desni čime se otvara put za dalji prodor infekcije ka koštanom tkivu. Dokazano je da su pušači podložniji nastanku parodontopatije kao i da je njihovo lečenje znatno teže od nepušača.

Gubitak zuba – kod pušača je uzrokovan upravo razvitkom parodontopatije. U ovom stadijumu kost koja je držala zube na svom mestu se „povlači“ i time ostavlja zube bez oslonca. Na ovaj način pacijenti mogu izgubiti veliki broj zuba i time umanjiti mogućnost za kvalitetnim protetskim zbrinjavanjem.

Sporije zarastanje rana nakon hirurških zahvata

Jedna od komplikacija nakon vađenja zuba je upala rane sa prisutnošću bola. Ova pojava se kod pušača javlja tri puta češće nego kod nepušača.

Toksini iz cigareta smanjuju krvarenje zbog čega može izostati stvaranje ugruška a samim tim i zaceljavanje rane.

Neuspeh implantološke terapije

Pušači imaju 11 puta veći rizik za neuspeh implantološke terapije. Duvanski dim deluje na vezivno tkivo i kost oko zuba kao i na samu površinu zuba.

Pušenje uzrokuje resorpciju kosti i usporava zaceljenje okolnih tkiva, što je od izuzetne važnosti kod oporavka nakon ugradnje implantanta.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona: +381 11 32 32 173
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.