Kućno izbeljivanje zuba podrazumeva aktivno učešće pacijenta, koji sam, po preporuci stomatologa, aplikuje sredstvo za izbeljivanje zuba.

Studije su pokazale da osoba sa belim zubima i lepim osmehom deluje srećnije, uspešnije i zdravije. Iste studije su pokazale da 29% ljudi na Vašem licu prvo primeti Vaš osmeh.

Želeli mi to ili ne, naš osmeh ostavlja izuzetno jak prvi utisak, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Jednostavno, lep osmeh se u svakom smislu isplati i pomaže onoliko koliko i žuti zubi odmažu.

Kućnu metodu izbeljivanja zuba već godinama uspešno primenjujemo i preporučamo svim pacijentima koji sebi žele da ulepšaju osmeh.

 

Čime se zubi izbeljuju?

Kao materijali za kućno beljenje zuba, mogu se primeniti preparati karbamid-peroksida različitih koncentracija od 10-22%. Zubi u svojoj strukturi imaju spoljašnji sloj gleđi i unutrašnju supstancu dentin. Samo gleđ je u kontaktu sa spoljašnjom sredinom i providna je. Dentin je taj koji ispod gleđi prosijava i utiče na boju zuba. Otpuštanjem kiseonika iz gela, dolazi do oksidacije organskih materija u dentinu i samim tim do njegovog izbeljivanja. Struktura zuba se u ovom procesu ne menja.

 

Preduslov za izbeljivanje zuba

Bez obzira na to da li se beljenje po prvi put planira ili se nastavlja terapija, rutinski stomatološki pregled je neophodan pre izvođenja samog tretmana. Samo zdravi, sanirani zubi se izbeljuju.

Ukoliko postoje oštećenja zuba u vidu karijesa, osetljivost zuba na promenu temperature, gingivitis, parodontopatija, afte, zaostali korenovi zuba i tome slično – pre početka izbeljivanja je potrebno sanirati sva pomenuta stanja.

Trudnicama i dojiljama savetuje se da odgode postupak izbeljivanja. Pacijenti koji imaju osetljive zube ne bi trebalo da izbeljuju zube zbog rizika da se ta osetljivost pojača nakon te procedure. Takođe, stomatolog će na osnovu uzroka promene boje zuba predvideti da li će doći do zadovoljavajućeg ishoda tretmana.

Pre početka izbeljivanja zuba potrebno je:

  • Uklanjanje kamenca i mekih naslaga na zubima, poliranje zuba
  • Saniranje svih karijesa na zubima
  • Zamena plombi koje su napukle
  • Izbeljivanje zuba nije moguće raditi kod pacijenata koji imaju akutnu upalu desni i mekih tkiva u usnoj duplji. Takve upale je najpre potrebno potpuno sanirati i potom odlučiti o mogućnosti izbeljivanja zuba.

 

Kućno izbeljivanje zuba – Tretman

Nakon pregleda zuba u stomatološkoj ordinaciji, potrebno je uzeti otiske gornje i donje vilice. Takođe se određuje i početna nijansa zuba. Pacijent dobija splintove za svoje zube, napravljene individualno prema otisku. Oni su komforni za nošenje i ne izazivaju poteškoće pacijentu. Prilikom predaje splintova, pacijent se obučava za upotrebu. Prvu aplikaciju gela u splint pacijent obavlja u ordinaciji pod nadzorom stomatologa.

Izbeljivanje se vrši tako što pacijent u splint aplikuje gel za izbeljivanje zuba renomiranog proizvođača, a zatim tokom cele noći ili određenog broja sati preko dana nosi splint na svojim zubima. Nošenje splinta noću se savetuje jer je tada smanjeno lučenje pljuvačke, a samim tim i ispiranje gela. Ovaj proces se ponavlja nekoliko dana ili nedelja, u zavisnosti od toga koju nijansu pacijent želi da postigne. Proces beljenja zuba traje 7-15 dana.

Pacijentu se preporučuje da se ne izbeljuju obe vilice istovremeno, prvenstveno radi mogućnosti da pacijent uoči prve efekte izbeljivanja, kao i da bi se izbeglo podizanje zagrižaja.

 

Kućno izbeljivanje zuba – Kontrole kod stomatologa

Prvu kontrolu poželjno je obaviti već narednog dana. Neretko pacijent navodi da je u toku noćenja imao pojačanu salvaciju, što je uobičajena pojava jer nastaje u cilju normalizacije pH u ustima.

Naredne kontrole zakazuju se na svakih sedam dana ili kada pacijent primeti neželjene efekte ili smatra da je promena boje dostigla zadovoljavajući nivo. Kada se u dve uzastopne kontrole odredi ista boja, to znači da je postignut maksimalan efekat.

Korisni saveti

Pacijentima se savetuje da nakon beljenja izbegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića, tamna pića i crvena vina jer mogu dovesti do prebojavanja zuba, a u tom periodu zubi brže upijaju pigmente. Pacijent može iskusiti nelagodnost zuba, desni u smislu povećane osetljivosti na hladno, toplo ili pritisak tokom procesa beljenja zuba. Zato izbegavajte i citrusno voće i ostalu kiselu hranu i koristite slamčicu da biste smanjili osetljivost.

 

Rezultati izbeljivanja zuba

U istraživanjima o efikasnosti utvrđeno je da je pet nijansi najveća razlika koja se može postići na ovaj način. Ako se beljenje radi na tetraciklinski prebojenim zubima, postupak obično traje znatno duže i može se naknadno kombinovati sa drugim tehnikama.

Rezultati beljenje zuba nisu trajni. Trajnost rezultata je strogo individualna. Vaši rezultati beljenja na duži vremenski period zavisiće od Vaših navika da li pušite, pijete kafu, čaj ili crveno vino i, naravno, koliko dobro održavate oralnu higijenu. Izbeljivanje može da se ponovi svakih 6-12 meseci, odnosno po potrebi. Često beljenje zuba vodi ka većim oštećenjima, osetljivijoj i poroznijoj zubnoj gleđi i treba ga izbegavati.

 

Nakon izbeljivanja zuba

Važno je da pacijent zna da bele (kompozitne) plombe i keramika ne podležu izbeljivanju. Dakle, ukoliko imate plombu u vidljivoj regiji osmeha koja je svojom strukturom dobra, ona treba da ostane na zubu u toku beljenja.

Nakon završenog procesa izbeljivanja zuba biće potrebno da je promenite, zato što svojom bojom neće odgovarati novoj nijansi zuba. Ovo je takođe slučaj ukoliko imate krunice na nekim od prednjih zuba.

Ako je potrebno promeniti kompozitne ispune, to treba učiniti dve nedelje nakon završenog tretmana, kada se boja stabilizuje i kada se oslobodi sav zaostali kiseonik iz zuba koji može svojim prisustvom ometati polimerizaciju i smanjiti jačinu veze kompozitnog materijala za zubna tkiva.

 

Da li beljenje oštećuje zube?

Kućno izbeljivanje zuba apsolutno nije štetno za Vaše zube. U ordinaciji Barjaktarević, izbeljivanje zuba izvodi se pod strogim nadzorom i kontrolom stomatologa, sa provereno najkvalitetnijim preparatima.

Naš stomatolog će Vam objasniti kako i šta da uradite tako da je rizik oštećenja Vaših zuba nepostojeći, a proces potpuno bezbedan, bezbolan i sa željenim efektom. Pre bilo kakvog beljenja zuba, neophodno je u potpunosti ukloniti sav kamenac i nečistoću, nakon čega ostaje Vaša prirodna, genetska boja zuba.

Krunice, plombe i “mrtvi” zubi ne mogu se tek tako izbeliti, pa možete dobiti gori rezultat nego pre beljenja ukoliko samostalno belite zube. Preparat (gel) za beljenje je kiselina i mora tačno da se dozira za svaku osobu pojedinačno da bi se izbegla bol i preosetljivost.

 

Ne izbeljujte zube sami

 Samostalnim beljenjem zuba sa proizvodima u slobodnoj prodaji možete oštetiti zube, a lošom primenom neproverenih preparata i neravnomerno izbeliti zube u neprirodno boju.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona: +381 11 32 32 173
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.