Ortodontski aparati

U ortodontskoj terapiji se primenjuju dve grupe aparata: mobilni i fiksni.

U zavisnosti od denticije mlečne ili stalne ili starosti pacijenta kao i problema koji treba rešavati primenjuju se mobilni ili fiksni aparati. U nekim slučajevima potrebna je kombinovana terapija. Ne može se reći da je jedna od ovih grupa dobra, a druga loša, jer i fiksni i mobilni ortodontski aparati imaju određene prednosti i određene nedostatke u odnosu na drugu grupu.

 

Mobilni ortodontski aparati-Mobilna proteza

 

Mobilni ortodontski aparati se preporučuju pacijentima sa mlečnom ili kombinovanom denticijom. Mobilna proteza se sastoji od akrilatnog dela i metalne žice u obliku luka ili kukice. Akrilatni deo naleže na nepce u gornjoj vilici dok u donjoj vilici naleže na jezičnu stranu donjeg alveolarnog grebena. Metalna žica može biti u obliku luka, kukice koje prelazi preko zuba. Takođe u akrilatnoj ploči mobilnog ortodontskog aparata se može nalaziti i šraf kojim se vrši širenje alveolarnog luka.

 

Ovaj tip aparata se nosi noću i nekoliko sati tokom dana, a korisnici su uglavnom deca.

 

ortodoncija

 

 

Fiksni ortodontski aparati – fiksne proteze

 

Fiksni ortodontski aparati se koriste u svrhu ispravljanja nepravilnog zagrižaja. Nepravilnosti zagrižaja mogu uticati na funkciju zvakanja, funkciju govora i na kraju na izgled osmeha. Fiksni ortodontski aparati se sastoje od bravica koje se postavljaju na zube i luka koji povezuje sve bravice. Zato se u svakodnevnom govoru oni često i nazivavaju bravicama.
 

Bravice mogu biti metalne i keramičke. Keramičke bravice su najpribližnije boji zuba. Bravice se mogu postaviti sa prednje (bukalne) površine zuba i sa zadnje (lingvalne) strane zuba. Ukoliko su bravice postavljene sa zadnje strane onda govorimo o lingvalnom luku.

 

Fiksni ortodontski aparati se ne mogu uklanjati do kraja terapije. Dok se koriste, oralna higijena mora da bude besprekorna.

 

Za cene fiksnih i mobilnih proteza možete nas kontaktirati preko naše stranice kontakt.

ortodoncijaortodoncija

                                   metalne bravice                                                                  keramičke bravice