PARODONTOLOGIJA

Krvarenje desni, klaćenje zuba, ispadanje zuba…..
Parodontologija se bavi lečenjem ovih  bolesnih stanja.
Epidemiološki podaci iz čitavog sveta ukazuju na izuzetnu rasprostranjenost oboljenja potpornog aparata zuba – gingivitisa i parodontopatije. Smatra se da su, pored karijesa zuba, gingivitis i parodontopatija najrasprostanjenija oboljenja ljudskog roda. Ističe se da većina odraslih osoba i oko trećina dece ima ova oboljenja. Prave dimenzije ekonomskog i socijalnog značaja sagledavaju se ako se zna da su parodontopatija i oboljenja parodoncijuma glavni uzrok gubitka zuba posle 45. godine života.
Ako su svetski podaci takvi, sasvim je moguće da je i neko od Vas deo te statistike. Ako već znate šta je parodontopatija jer ste čuli ponešto o njoj, ili ako ste primetili neke njene simptome kod sebe, pravi je čas da posetite ordinaciju Barjaktarević. Jer, parodontopatija i gingivitis su podmukla oboljenja. Početak, a i veći deo toka bolesti, praćen je samo neznatim tegobama: bola nema, a na povremeno krvarenje desni mnogi od nas ne obraćaju posebnu pažnju. A onda jednog jutra shvatite da se zub klati-iako izgleda zdravo….
Nemojte dočekati takvo jutro! Kada bolest uzme maha, kada nastane labavljenje pa i ispadanje zuba, intervencija u toj fazi daje slabije terapijske rezutate. Proverite stanje svojih desni i zuba i ako ništa od ovoga niste primetili kod sebe!

PARODONTOPATIJA – UZROK I LEČENJE

Uzrok parodontopatije i gingivitisa je poznat: zubne naslage, odnosno „dentalni plak“ čiji najznačajniji deo čine mikroorganizmi. Da Vas ne uplaši podatak da bakterijska flora u ustima odraslog čoveka može sadržati od 500 do 1000 različitih vrsta bakterija. Osobe koje redovno održavaju oralnu higijenu imaju od 1000 do čak 100 000 bakterija na površini jednog zuba, dok kod osoba kod kojih je oralna higijena nedovoljna, taj broj može dostići od 100 miliona do čak 1 milijarde bakterija. Nisu sve te bakterije loše po naše zdravlje, naprotiv, samo mali broj njih može izazvati kvar na zubima ili oboljenje desni. Ali, i taj relativno mali broj loših bakterija, ukoliko se higijena ne održava na adekvatan način,  drastično se povećeva, sve više je plaka na zubima, on vremenom očvrsne i formira zubni kamenac. Vi tada već vidite kamenac na svojim zubima, ali ne i onaj njegov deo koji se zadržava između zuba i između tkiva desni i zuba stvarajući na taj način tzv.džepove, a u njima je pravi raj za loše bakterije….i tako se parodontopatija širi….
Dobra vest je da nekada rasprostranjeno verovanje da su parodontopatija i druga oboljenja parodoncijuma neizlečiva, danas ne stoji. Stručnim lečenjem bolest se može staviti pod kontrolu i zaustaviti. U tretmanu oboljenja regenerativne metode lečenja uz primenu membrana, koštanih i aloplastičnih zamenika, faktora rasta i dr, daju danas najbolje rezultate. U nekim slučajevima je neophodno primeniti i mere resektivne hirurgije. Zahvaljujući primeni ovih metoda omogućena je uspešna regeneracija razorenih tkiva parodoncijuma i njihovo izlečenje.
Ako imate problem opisan ovde, ili ga naslućujete, i još najbolje: ne želite da ga ikad dobijete, dođite da proverimo u kakvom stanju su zubi i desni jer: u ordinaciji Barjaktarević se za tretman i lečenje parodontopatije i drugih oboljenja desni primenjuju najsavremenije metode i procedure.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.

32
+
Godina iskustva
7500
+
Zadovoljnih pacijenata
10000
+
Osmeha