Promena boje zuba leži u faktorima unutrašnje sredine. To su svi uticaji koji deluju tokom razvoja i nicanja mlečnih i stalnih zuba, a prema uzrocima dele se u dve osnovne grupe:

 1. Sistematski faktori – genetički defekti i oni koji su izazvani upotrebom lekova
 2. Lokalni faktori – promene samog tvrdog zubnog tikiva

Boja zuba potiče od boje dentina i varira od plavičasto bele kod mlečnih zuba pa sve do žućkasto bele kod stalnih zuba. Boja naših zuba određena je genetikom. Boja zuba zavisi od sastava, građe i gustine gradivnog tkiva zuba. Vremenom usled dejstva brojnih faktora mehaničke, hemijske ili biološke prirode dolazi do promene boje zuba.

 

Promena boje zuba (diskoloracija)

Diskoloracija zuba je promena normalne boje zuba. Postoje egzogena i endogena diskoloracija. Egzogena diskoloracija je ona gde dolazi do depozicije različitih pigmenata na površini gleđi nakon nicanja zuba, dok kod endogene diskoloracije dolazi do toga da se pigmenti ugrađuju u vreme razvitka tvrdih zubnih tkiva.

 

Egzogena diskoloracija zuba

Egzogene diskoloracije nastaju kao posledica delovanja faktora spoljašnje sredine. Mnogima je poznato da različite navike, kao što su pušenje i konzumiranje obojenih napitaka, a na prvom mestu konzumiranje kafe i crnog vina, dovodi do prebojavanja zuba.  Ovakvo prebojavanje je lako otkloniti izbeljivanjem zuba, jer se dešava u površinskom, mrtvom delu zuba.

U početnom stadijumu ove diskoloracije se  mogu odstraniti zubnim pastama, profesionalnim poliranjem abrazivnim pastama ili peskiranjem zuba. Međutim, vremenom diskoloracije postaju sve intenzivnije i sve teže se odstranjuju.

Konzumacija obojenih napitaka i namirnica

Učestalom konzumacijom obojenih napitaka i namirnica zubi su izloženi obojenim jedinjenjima koja se delom nakupljaju na njihovoj površini, a delom prodiru i u zubnu strukturu gde se trajno zadržavaju.

Pušenje

Duvanski dim sadrži brojne supstance koji se talože na površini zuba, što kod pušača uzrokuje karakteristično žuto-smeđu prebojenost svih zuba. Prebojenost zuba samo je jedna od mnogih neželjenih posledica pušenja.

Stare sive plombe

Amalgamski ispuni vremenom podležu koroziji čiji produkti mogu prouzrokovati promenu boje zuba. Ovo se može rešiti zamenom plombe, ali ponekad sivkasta boja zuba ostaje trajno.

Zubni kamenac

Kada se minerali ugrade u površne naslage na zubu (dentalni plak), tada nastaje zubni kamenac. Boja kamenca je žućkasta, ali se menja i zavisi od vrste i količine konzumacije obojene hrane i napitaka. Uklanjanje zubnog kamenca je jednostavno i bezbolno, a može značajno uticati na boju zuba i poboljšati estetski izgled Vašeg osmeha.

Karijes

Karijes u početnoj fazi uzrokuje kredasta zamućenja gleđi koja su bele boje, a u kasnijoj fazi zub poprima sve tamnije nijanse. Ovo je posebno izraženo kod hroničnog karijesa u starijih osoba, kada ceo zub (i zdravi deo) može poprimiti izrazito smeđu ili crnu boju.

Bolesti zubne pulpe i endodontsko lečenje zuba

Neretko se dešava da endodontski lečeni zubi vremenom dobijaju sve tamniju boju. To se prvenstveno događa zbog taloženja pigmenata iz krvi u dentin što prosijava kroz zubnu gleđ kao tamna mrlja. Često je to posledica traume ili karijesa koji su prouzrokovali odumiranje zubne pulpe, a produkti odumiranja su se istaložili u zubno tkivo.

Tamnjenje zuba se može javiti usled nepotpunog odstranjenja pulpnog tkiva pri obradi kanala, neadekvatnog punjenja istih, te korišćenja neodgovarajućih materijala za punjenje kanala. Sve ovo ukazuje na ulogu stomatologa u prevenciji nastanka prebojenosti zuba, jer stomatolog svojom nepažnjom i neadekvatnom terapijom može izazvati kasniju jatrogenu prebojenost zuba.

Trauma

Ukoliko ste imali nezgodu prilikom koje je usna duplja pretrpela udarac, nakon nekog vremena zubi počinju menjati boju. Usled udarca prekida se dotok krvi u pulpu zuba i ona postepeno odumire. Pacijent možda ne oseća bol u zubu, ali promena boje govori da zub polako odumire. U ovim situacijama je vrlo važno reagovati na vreme i obratiti se stomatologu za pomoć.

 

Endogena diskoloracija zuba

Endogene diskoloracije su posledica odlaganja hromogenog materijala u dentin i gleđ. Takve diskoloracije mogu nastati preeruptivno (pre rođenja) i posteruptivno (posle rođenja).

Dejstvo antibiotika iz grupe tetraciklina

Primena ovih antibiotika u trudnoći, tokom dojenja i u prvih osam godina života dovodi do odlaganja tetraciklina u strukturu zuba. Ova prebojenost je  u obliku braon-zelenih traka na zubima i jako teško se koriguje.

Žutica

Dugotrajna žutica koja se javi u vreme razvoja zuba uzrokuje braon ili zelenkastu prebojenost zuba. Naime, jedinjenja nastala raspadom hemoglobina – bilirubin, se ugrađuju u tvrda zubna tkiva. Ovakve diskoloracije se mogu javiti i na mlečnim i na stalnim zubima. Kao i kod svih ostalih poremećaja boje koji su uzrokovani ugrađivanjem obojenih supstanci u zubnu strukturu, i ova prebojenost je trajna i vrlo teško se tretira.

Razvojni defekti gleđi

Postoje deca sa genetski lošim formiranjem zubne gleđi, a poremećaji  mineralizacije gleđi tokom razvoja zuba mogu  prouzrokovati kasniju prebojenost. Ove promene u mladosti se manifestuju kao mutne bele mrlje koje starenjem postupno poprimaju narandžasto-smeđu boju.

Postojanje Rh inkompatibilnosti

Usled postojanja Rh inkompatibilnosti može nastati zelenkasta ili žućkasto-zlatna prebojenost zuba. Ovo se dešava zbog nepodudarnosti Rh faktora krvi majke i ploda. Tada dolazi do raspadanja eritrocita ploda i ugrađivanja pigmenta bilirubina u tvrda zubna tkiva koja su u razvoju. Jako je važno da znate svoju i partnerovu krvnu grupu i da se prilikom planiranja začeća na ovu temu posavetujete sa Vašim lekarom.

Fluoroza

Prekomerno dugogodišnje unošenje fluora (najčešće preko pijaće vode) u periodu formiranja zubne gleđi može dovesti do nastanka fluoroze zuba. Ovakvi zubi su porozni, naročito subpovršinski sloj gleđi. Razlog tome je što se umesto kalcijuma u strukturu gleđi tokom minaralizacije zuba ugrađuje fluor. U početku su te mrlje sjajne i glatke, ali kasnije na njima nastaju oštećenja u koja se odlažu drugi minerali iz hrane što dodatno menja boju zuba.

 

Promena boje zuba – PREVENTIVA

Ispravna i redovna higijena zuba i usta najbolji je način da se spreči promena boje zuba. Šta se može učiniti u cilju prevencije diskolorizacije zuba:

 • Prestanimo sa pušenjem;
 • Perimo zube od 1-2 sata nakon konzumiranja hrane i pića koja sadrže kiseline;
 • Izbegavajmo onu hranu i pića koja izazivaju jaku diskolorizaciju zuba:
 • Izbegavajmo preterani unos fluorida;
 • Da bi izbegli nezgode na sportu koristimo splinter tj. zaštitnik za zube.

Ono što morate da zapamtite da je, čak i kod odlične higijene zuba, potrebno ići na redovne kontrole kod stomatologa svakih pola godine da bi se delovalo preventivno, uklonio kamenac kao i pigmentacije profesionalnim čišćenjem zuba. Profesionalno čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji podrazumeva odstranjivanje svih naslaga (mekih i čvrstih) dentalnog plaka kao i tamno-smeđih ili crnih pigmentacija.

 

Poliranje zuba

Poliranje zuba predstavlja proceduru profesionalnog uklanjanja mekih naslaga i svih pigmentacija sa površine zuba. Pigmentacija se uklanja mehaničkim sredstvima, a meke naslage posebnom pastom za zube i odgovarajućom četkicom. Sredstva koja se koriste pri ovom procesu su razne vrste malih rotirajućih četkica i gumica, uređaja za skidanje kamenca kojim prelazimo preko povšina zuba i tako ih čistimo.

Poliranje zuba i skidanje kamenca su veoma bitni kao preventiva zdravlja zuba. Ova mera sprečava nastanak parodontopatije. Preporučuje se skidanje kamenca u intervalima od šest meseci.

 

Tretmani izbeljivanja zuba

Neke od diskoloracija mogu biti uklonjene profesionalnim čišćenjem (npr. mrlje nastale kafom). Ponekad zubi mogu biti izbeljeni uz pomoć gela, a ponekad u slučaju ozbiljne pigmentacije stomatolog stavlja navlake ili krunice na zub.

Izbeljivanje se vrši pomoću gela u stomatološkoj ordinaciji, a nakon procesa moguće je osetiti osetljivost na pojedinim zubima. Ono što je važno napomenuti jeste da profesionalno izbeljivanje ne oštećuje zubno tkivo i nakon njega se možete vratiti uobičajnim navikama u ishrani. Preporučuje se da se 24 do 48 sati nakon izbeljivanja izbegava ili makar smanjeno konzumira obojena hrana i pića.

Važno je napomenuti da izbeljivanje kod stomatologa nije dugoročno rešenje, njime će se ukloniti mrlje sa Vaših zuba, ali se neće sprečiti da one opet nastanu. Rezultati izbeljivanja traju zavisno od navika, u proseku godinu dana do dve godine – a kako bi rezultati bili što dugotrajniji bitno je održavati higijenu kao i redovno ići na kontrole kod svog stomatologa.

Pre ovakvih tretmana potrebno je napraviti pripremu koja uključuje:

 • detaljan pregled zuba;
 • čišćenje kamenca;
 • poliranje zuba;
 • zaštitu sluznice usne šupljine i zubnog mesa.

 

Promena boje zuba kod dece

Prebojavanje zuba kod dece mogu da budu posledica spoljašnjih i unutrašnjih uzroka. Unutrašnji uzroci su različiti opšti ili lokalni poremećaji u razvoju zuba i često zahtevaju dosta iskustva i znanja za pravilnu dijagnozu.

Boju zuba kod dece određuje nasledni faktor roditelja, ali to se isključivo odnosi na stalne zube. Mlečni zubići, koji niču do druge godine života, uglavnom su iste boje kod svih mališana.

Uzrok promena boje zuba kod dece

Brojni faktori mogu da utiču na promenu boje zubića. Najčešće dolazi do pojave cirkularnog karijesa, koji zahvata sve postojeće zube i menja im boju u sivo-braon.

S druge strane, kod dece koja mnogo vremena provode sisajući prstiće ili razne tvrde predmete, često nastaje jako oštećenje glazure gleđi prednjih gornjih i donjih zuba, a na taj način dolazi i do promene njihove normalne boje.

Trauma zubića

Zanimljivo je i da do promene boje stalnih zuba kod dece može da dođe čak i ako oni još nisu izrasli! To se najčešće dešava usled pada ili jakog udarca u mlečni zub, koji se nalazi iznad zametka određenog stalnog zuba. U tom slučaju može da dođe do oštećenja površine gleđi još neizniklog stalnog zametka zuba. Kada takav zub nikne, vidljive su lezije (oštećenja) na njegovoj površini.

Spoljašnja prebojavanja

Spoljašnja prebojavanja kod dece nastaju usled ugradnje različitih hemijskih materija iz hrane, lekova, napitaka. Spoljašnje naslage mogu da se skidaju sa četkicom, ali je često neophodna primena profesionalnih četkica ili čak i ultrazvuka u stomatološkoj ordinaciji.

Homogene bakterije

Poseban vid prebojenih naslaga su posledica postojanja tzv hromogenih bakterija (bakterije koje stvaraju boju). One proizvode određene hemijske materije koje se vezuju za zubni plak i vrše njegovo prebojavanje.

Najčešće su prisutne CRNE/BRAONKASTE naslage. Počinju da se stvaraju u predelu neposredno uz desni, a mogu da se prošire i na veći deo površine zuba. Prisutne su i sa unutrašnje (jezične) i spoljašnje strane i narušavaju estetiku. Teško ih je ukloniti sa četkicom, pa su neophodna profesionalna čišćenja, ali se i vraćaju u različitom vremenskom periodu.

Kada kod vašeg deteta primetite bilo kakvu promenu boje na zubim, najsigurnije je da ga odmah odvedete kod stomatologa jer će se tako na vreme postaviti prava dijagnoza, isključiti neka ozbiljnija stanja (karijes, izumiranje živca, topljenje zubnog tkiva sa unutrašnje strane, slabost zubnog tkiva i sl.), preduzeti valjani individualni preventivni režim, sprečiti trošenje slabih zuba i naravnom sve neophodne mere da se ukloni nepovoljni estetski izgled.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona: +381 11 32 32 173
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.