Dečija stomatologija

Dečija stomatologija je grana stomatologije koja proučava i prati razvoj zuba kod dece i pre svega ima preventivnu svrhu. U skladu sa našim glavnim zadacima i težnjama, i najmlađim pacijentima nudimo visok kvalitet radova uz maksimalan komfor i zadovoljstvo mališana.

Zakažite pregled

Deci pristupamo strpljivo, a da se pri tome usluga izvrši nežno i kvalitetno. Značajnu podršku nam daju materijali i proizvodi za zaštitu i saniranje mlečnih i stalnih zuba renomiranih svetskih kompanija.

Prvi susret sa stomatologom

Prvi dolazak deteta kod stomatologa predstavlja najvažniji trenutak u odnosu. Tada se formira odnos prema stomatologu koji se najčešće kao takav zadržava i u kasnijim godinama. Zato dečiji stomatolog ima vrlo važan zadatak da pridobije poverenje svog malog pacijenta kako bi udruženo brinuli o njegovim zubićima.

Prvu posetu stomatologu preporučujemo već kod najranijeg uzrasta (pojave prvih zuba), kako bi se izgradio dobar odnos sa stomatologom i obavila kontrola zuba.

Cela naša ideja o radu sa decom je postupno prilagođavanje deteta na novu situaciju. To zahteva poseban pristup svakom detetu, upoznavanje, sticanje poverenja i postupan rad. Naravno veliku ulogu u ovom procesu imaju i roditelji. Trebalo bi da odvoje vreme za odlazak stomatologu, da poseta protekne bez žurbe i nervoze.

Dečija stomatologija

U Stomatološkoj ordinaciji Barjaktarević trudimo se da sa našim malim pacijentima ostvarimo dobru komunikaciju. Nastojimo da intervencije budu bezbolne kako deca ne bi stekla odbojnost prema dolasku kod zubara.

Zdrave navike oralne higijene

Insistiranje na dobroj oralnoj higijeni od najranijeg doba je pravi način za kreiranje zdravih navika pre nego deca postanu samostalna. Pored toga, posvećeno vreme higijeni zuba kod mališana pomaže u borbi protiv pojave karijesa, da se očuvaju zubi i da se steknu zdrave navike: pažljivo čišćenje svih zuba rotiranjem četkice od vrha do dna („kiša pada“) i od dna do vrha („trava raste“).

U Stomatološkoj ordinaciji Barjaktarević vršimo sledeće usluge iz oblasti dečije stomatologije:

  • Preventivni pregledi kod dece

  • Zalivanje fisura

  • Fluorizacija zuba

  • Lečenje i vađenje mlečnih zuba

  • Trejneri

  • Edukacije o pravilnoj oralnoj higijeni

Preventivni pregledi kod dece

Mlečni zubi počinju sa nicanjem između četvrtog i desetog meseca detetovog života. Negde sa nicanjem prvog zuba smatra se da je najbolje vreme za prvi pregled kod dečijeg stomatologa.

Prva poseta stomatologu treba da bude lepo iskustvo. Stomatolog će pogledati zubić koji je nikao i daće roditeljima savete i uputstva kako da pravilno održavaju higijenu usta i zuba svog deteta.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je vrlo efikasna procedura prevencije karijesa na bočnim zubima. Bezbolna je, kratko traje i preporučuje se i na stalnim i na mlečnim zubima. Zalivač se postavlja na mestima na kojima je najveća verovatnoća da nastane karijes i, tokom vremena, ispušta fluor koji sprečava nastanak karijesa.

Dečija stomatologija – Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba je lokalna primena preparata fluora koji štite zube i pojačavaju otpornost prema karijesu. Upotrebljava se u vidu gelova, rastvora, lakova u različitim periodima, zavisno od individualne sklonosti karijesu. Metoda se takođe preporučuje i kod pacijenata koji nose fiksni aparat.

Lečenje i vađenje mlečnih zuba

Karijes se na mlečnim zubima veoma brzo stvara i razvija jer je njihova gleđ veoma tanka u poređenju sa stalnim zubima. Ako se karijes javi, veoma je važno da se što pre sanira. U ovoj fazi se veom lako zub može izlečiti.

Kariozan zub, bilo mlečni ili stalni, može dovesti do ozbiljne infekcije koja često rezultira vađenjem zuba. U slučaju da mlečni zub mora da se odstrani, kao posledica ne lečene infekcije, biće potrebno napraviti distancer. U suprotnom, susedni zub će se pomeriti i zauzeti mesto stalnom zubu.

Savet naših stomatologa je da svaki zubić treba da se izvadi u ordinaciji, u kontrolisanim i sterilnim uslovima. Time se sprečava nastanak bilo kakvih komplikacija. Koliko god vađenje mlečnih zuba izgledalo jednostavno, ono se ipak smatra oralno-hirurškom intervencijom.

Dečija stomatologija

Dečija stomatologija – Trejneri

Trejneri su ortodontska pomagala pomoću kojih možemo ukloniti negativan uticaj mišića usne duplje ili loših navika, i na taj način ublažiti ortodontsku nepravilnost ili je u potpunosti izlečiti.

Prva i najčešća indikacija za početak terapije trejnerom je sisanje palca. Veoma česta loša navika koja može dovesti do ozbiljnih poremećaja funkcije i estetike celog zubnog sistema. Iz tog razloga je važno da dete najkasnije do treće godine života prestane sa sisanjem palca.  Koliko je to teško, najbolje znaju roditelji dece sa ovim problemom. Ovo je situacija kada nam trejner može dosta pomoći.

Trejneri su prilagođeni detetu uzrasta 2-5 godina. Veoma su mekani, glatki i savitljivi, pa samim tim detetu neće smetati u ustima. U isto vreme onemogućiće palac da zauzme položaj između zubića.

Dečija stomatologija

Edukacija o pravilnoj oralnoj higijeni

Sa pojavom prvih zuba oralna higijena kod dece zahteva dodatnu pažnju. Prvi korak jeste zamena gaze četkicom i postepeno navikavanje deteta na pranje zuba.

Naš stručni tim savetuje da obratite pažnju prilikom izbora četkice. Ona mora biti manjeg obima i mekana kako ne bi došlo do iritacije desni.

Oralna higijena kod dece podrazumeva i prvu posetu stomatološkoj ordinaciji. Na prvoj kontroli stomatolog će proveriti kako napreduju zubi mališana i dati vam savete za dalju negu.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 30 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled