Fasete

Fasete su osnovi tip nadogradnje u kozmetičkoj stomatologiji. Fasete predstavljaju ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba i menjanju njegov oblik, veličinu i boju. Za razliku od krunica i mostova koji se izrađuju kada neki zub nedostaje ili je polomljen, fasete služe da zdrave zube pretvore u estetski idealan niz.

Zakažite pregled

Nepravilnosti koje mogu da se poprave fasetama:

  • oblik i dužina zuba

  • uvučen položaj zuba

  • promena boje zuba

  • razmaci između zuba

  • mali prelomi zuba

  • istrošenost zuba

U zavisnosti od toga kakve nepravilnosti je potrebno korigovati, za izradu fasete može i ne mora da se brusi prednja površina zuba. Ovo je takođe bitna razlika u odnosu na krunice, koje zahtevaju brušenje svakog zuba i to u mnogo većoj meri.

Osim za promenu boje, zubne fasete se koriste i za promenu oblika zuba. Idealne su za sitne zube, za prevelike zube ili zube sa nepravilnim površinama, abradirane, okrnjene, ispucale, zube sa malim rupama i karijesom na njima ili zube između kojih su veliki razmaci.

Kompozitne fasete

Kod ovog tipa faseta je sve gotovo u jednom danu. Zub se najpre izoluje, zatim tretira kiselinom, potom vezujućim sredstvom i konačno ispunom koji se stvrdnjava pomoću lampe za polimerizaciju. Kad se dobije željeni oblik, ispun se konačno oblikuje i polira. Kod postavljana fasete, nema brušenja zuba, brzo i relativno jeftino rešenje do kog se dolazi u samo jednoj poseti stomatološkoj ordinaciji.

Ovaj tip faseta je indikovan kod diskoloracija (promene boje zuba), malih rotacija prednjih zuba i dijastema (razmaka između prednjih zuba). Najveća mana im je što vremenom mogu malo da promene boju. Velika prednost, sa druge strane je višestruko niža cena od keramičkih faseta.

Fasete

Keramičke fasete

Keramičke fasete su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečnu ivicu zuba. U pojedinim situacijama mogu pokrivati i manji ili veći deo unutrašnje ili bočnih površina zuba. Keramičke fasete se izrađuju od bezmetalne keramike koja daje visoke estetske rezultate. Izrađuju se kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom.

CAD-CAM daje neograničenu mogućnost za individualizaciju faseta. Zahvaljujući njemu možemo da postignemo željeni oblik i boju zuba, kao i najviše estetske domete. Nakon uzimanja optičkog otiska koji je komforniji i precizniji u odnosu na uobičajeno uzimanje otiska pomoću otisnih masa, dobija se digitalni model na kome se modeluje buduća nadoknada. Hardverska jedinica koja se nalazi u sklopu CAD-CAM-a obrađuje keramički blok do najfinijih bezmetalnih faseta.

Fasete

Kompozitne fasete ili keramičke fasete?

Kod mlađih pacijenata kompozitne fasete su uvek prvi izbor jer zahtevaju manje struganje prirodnog zuba kako bi se površina zuba pripremila za spajanje sa fasetom. Kompozitnim fasetama moguće je ispraviti sitne nepravilnosti kod mladih pacijenata na potpuno neinvazivan način, a isto važi i za starije pacijente sa dobro očuvanim zubima.

Takođe, ispravno je govoriti o kompozitnim fasetama kao o prirodnom koraku pre ugradnje keramičkih faseta. Kompozitne fasete ostavljaju sve opcije otvorenim, pa se pacijent može kasnije odlučiti za keramičke fasete ili za neki drugi tretman.

Trajnost se takođe često ističe kao argument u korist keramičkih faseta. Minimalna očekivana trajnost keramičkih faseta je 7 godina, dok je za kompozitne 3 godine. Činjenica je da su isto tako zabeleženi slučajevi da keramička faseta traje i do 20 godina, ali isto tako se rutinski događa da kompozitne fasete traju 10 godina.

Ono što zaista jeste mana kompozitnih faseta je mogućnost da vremenom promene boju, što se dešava osobama koje jedu hranu sa dosta veštačkih boja, piju kafu i gazirana pića, a posebno kod pušača. Ukoliko se hranite zdravo i ne pušite, nemate razloga da strahujete da će fasete promeniti nijansu. Kako bi kompozitne fasete zadržale dobar izgled, potrebno ih je povremeno polirati i poravnati.

Luminiri (no prep fasete)

Luminiri su porculanske ljuspice unapred  fabrički napravljane i oblikovane i ne zahtevaju dodatna brušenja zuba. Ekstremno su tanki i velike čvrstoće, a samo postavljanje je brzo i bezbolno. Njima efektno prekrivamo i prikrivamo postojeće nedostatke, popunjavamo međuprostor, prekrivamo zube sa prebojenom nijansom te povećavamo vizuelno vremenom istrošene zube.

Razlika između keramičkih faseta i luminira

Osnovna razlika je u materijalu od koga su napravljeni. Luminiri su izliveni od specijalne vrste porcelana koja ih čini jačim i izdržljivijim a ujedno i tanjim od klasično napravljenih vinira. Najveća prednost je što luminiri ne zahtevaju prethodnu obradu zuba (korekcije su minimalne) i ne zahtevaju pripremu.

Samim tim je skidanje luminira sa zuba reverzibilna procedura dok kod vinira to nije slučaj. Skidanjem luminira ponovo ostavljamo naše prirodne zube. Moguće je i stavljati ih preko postojećih krunica kako bi dobili uniformisan izgled.

Održavanje faseta

Ako se odlučite za fasete potrebno je pravilno ih održavati. Ovo uključuje redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i vodica za ispiranje. Generalno sve fasete, bez obzira da li su keramičke ili kompozitne je potrebno čuvati od prevelikog pritiska.

Loše navike poput grickanja noktiju, olovaka, žvakanja leda i slično treba potpuno izbaciti. Prednjim zubima ne biste smeli odgrizati čvrstu hranu poput šargarepe, jabuka ili badema jer oni mogu oštetiti kompozitne fasete. Takođe, treba izbegavati u velikim količinama konzumiranje „tamnih pića“ kao što su Koka Kola, kafa ili čaj budući da oni mogu prebojiti kompozit.

Neophodne su posete stomatologu barem dva puta godišnje zbog čišćenja i poliranja svih zuba.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 30 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled