+381 11 32 22 425
Bulevar Kralja Aleksandra 32, Beograd, Srbija

Implantologija

Gubitak jednog zuba može imati dubok uticaj na Vaš život. Zubni implantati (često nazivani i zubni implanti) su najprirodniji način zamene izgubljenih zuba. Zubni implanti se ugrađuju tamo gde je bio koren zuba i preuzimaju njegovu ulogu.

Prednosti zubnih implantata:

  • vrhunsko estetsko rešenje
  • najfunkcionalniji rezultati
  • najkomfornije rešenje
  • preuzima ulogu nosača (korena) zuba
  • održava tonus viličnog grebena
  • daje prirodan oblik desni

Zubni implantati omogućavaju da se postignu odlični rezultati pri nadoknadi i funkciji prirodnog zuba. Za stomatologiju su zubni implanti kakve danas imamo jedno od najvećih dostignuća.

Najnapredniji implantni sistem

I pored velikog broja implant-sistema koji se mogu naći na tržištu, stomatološka ordinacija Barjaktarević se odlučila za švedski implant-sistem „Astra Tech“.

Kvalitet jednog implant sistema se ne može odrediti preko samo jedne dobre krarakteristike koju poseduje. Kao i u prirodi, neophodno je da postoji nekoliko nezavisnih karakteristika koje samo zajedno mogu činiti neku celinu dobrom. Upravo ta činjenica je pomogla AstraTech razvojnom timu da stvori najnapredniji implant sistem. Neke od karakteristika koje se izdvajaju:

  • OsseoSpeed – više kosti za kraće vreme – Nanostruktura implantata je tretirana fluoridom kako bi se stimulisalo rano formiranje nove kosti oko implantata čime se u kasnijoj fazi obezbeđuje jača veza između kosti i implantata.
  • MicroThread – biomehanička stimulacija kosti – Sa posebnim navojima na vratnom delu implantata obezbeđuje se kako bolja retencija implantata u kosti tako i bolje očuvanje kosti koja će očuvati postignute estetske rezultate
  • Conical Seal Design – dugotrajna i čvrsta veza – Veza između implantata i abatmenta je znatno poboljšana ovim dizajnom čime se neutralizuju mikro pomeranja u kruničnom delu.
  • Connective Contour – veća kontaktna površina sa mekim tkivima – Dizajniranjem vratnog dela implantata se dodatno podržavaju okolna meka tkiva. Ovakav dizajn omogućuje postavljanje implantata u estetskoj regiji kako bi se postigao prirodan izgled zuba

Kako se radi ugradnja implantata

Ugradnjom implantata se postižu odlični rezultati pri nadoknadi i funkciji prirodnog zuba.

Indikacije za ugradnju implantata su nedostatak jednog, više ili svih zuba u gornjoj i donjoj vilici.

Procedura nadoknade nedostajućeg zuba je sledeća: zubni implantat se ugrađuje u kost na mesto gde bi prirodno bio koren zuba i on preuzima ulogu nosača (korena) zuba. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji (bezbolna je) i može trajati od pola sata do nekoliko sati, u zavisnosti od broja implantata.

Kada se implantat stabilizuje i uraste u kost, (posle 3 do 4 meseca), može se početi sa protetskim zbrinjavanjem.

Protetske nadoknade na implantatima mogu biti fiksne ili mobilne. Fiksne veze se ostvaruju cementiranjem ili šrafljenjem.  Posebnim sistemima se obezbeđuje veza između implantata i mobilne protetske nadoknade.

Ukoliko anatomske strukture ne dozvoljavaju da se ugrade zubni implanti standardnih dimenzija, onda se preporučuje ugradnja tzv. mini implantata.

INDIVIDUALNE KERAMIČKE SUPRASTRUKTURE

Postoje dve vrste suprastruktura – fabričke i individualne. Fabričke suprastrukture dolaze od proizvođača implantata. Ovakve suprastrukture dolaze u već određenim veličinama, angulacijama i u jednom obliku. Vrlo često se dešava da ove suprastrukture ne pružaju dovoljno dobru potporu okolnih tkiva (desni).

Takođe ovakve suprastrukture utiču i na dizajn krunice posebno u njenom vratnom delu, što za rezultat može imati lošije čišćenje zuba, pojavu „crnih linija“ oko nadoknade a samim tim i lošija estetska svojstva.

Individualne suprastrukture otklanjaju sve nedostatke zuba

Sa druge strane individualne suprastrkture se prave u stomatološkoj ordinaciji (pomoću CadCam tehnologije) za svakog pacijenta pojedinačno. Na taj način omogućeno je dizajniranje individualnog izlaznog profila desni koji će pružiti izuzetna estetska svojstva. Izradom individualnih suprastruktura uklonjeni su svi nedostaci fabričkih suprastruktura.

Treba naglasiti da su vrsta tj. oblik suprastrukture i krunice od izuzetnog značaja za postizanje uspešosti i dugotrajnosti nakon ugradnje implantata. Nažalost, vrlo često se pokazalo da nedovoljno dobar dizajn suprastrukture i krunice dovodi do kompromitovanja estetskih i funkcionalnih rezultatata koje očekujemo.

Sa napretkom CadCam tehnologije omogućeno nam je da u najranijim fazama nakon ugradnje implantata oblikujemo izlazni profil desni a u kasnijim fazama izrađujemo individualne suprastrukture. Na taj način možemo da bezkompromisno obezbedimo vrhunske estetske i funkcionalne rezultate.

Po ovoj usluzi se naša ordinacija izdvaja i po njoj je i prepoznatljiva!

Uklanjanje mosta i ugradnja implantata sa individualnom keramičkom suprastrukturom

 

Fraktura gornje leve “jedinice” i ugradnja implantata sa individualnom keramičkom suprastrukturom

Zakažite pregled