Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je procedura koja spada u domen estetske stomatologije. Obuhvata uklanjanje raznih diskoloracija i mrlja sa površine zuba, dok sama boja zuba postaje belja. Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji. Pre početka procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kao i stanje zuba i desni. Beljenjem se dobijaju i do 8 nijansi svetliji zubi.

Zakažite pregled

Zašto zubi menjaju boju?

Svako od nas ima specifičnu prirodnu boju koja je uslovljena genetikom, mada i životne navike mogu biti od važnog značaja. Tako konzumiranje kafe, crvenog vina i pojedinih čajeva mogu dovesti do tamnjenja zuba, kao i cigarete, upotreba antibiotika na bazi tetraciklina, neadekvatno tretirani zubi, gangrena zuba, ali i proces starenja. Kako godine prolaze, tamnija boja dentina sve više dolazi do izražaja, pa je veoma teško očuvati belinu zuba.

U našoj ordinaciji koristimo nekoliko metoda za izbeljivanja zuba:

  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba
  • Kućno izbeljivanje zuba
  • Izbeljivanje devitalizovanih zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba zasniva se na primeni vodonik peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i specijalne „BriteSmile“ UV lampe. UV lampa ne oštećuje zube već ima ulogu da ubrza proces beljenja zuba. Gel za izbeljivanje je patentiran i optimatizovan za bezbednost pacijenta, a daje maksimalne rezultate jer je neutralne PH vrednosti i tako je kompatibilan sa zubima. Gel takođe, sadrži glicerin i visoko prečišćene vode koje sprečavaju dehidrataciju zuba.

Proces ordinacijskog izbeljivanja zuba

Pre tretmana se odredi trenutna boja zuba pacijenta, zatim se specijalnim gelom zaštite desni pacijenta i na kraju aplikuje gel na zube koji trebaju da se izbele.  „BriteSmile“ lampa deluje u kombinaciji sa vodonik peroksid gelom koji uz pomoć talasne dužine svetla brzo oslobađa slobodne radikale kiseonika koji se vezuju za pigmente u dentinu i na taj način vrše diskoloraciju zuba. Lampa je jedinstveno oblikovana da osvetli i izbeli celu liniju osmeha obe vilice.

Rezultati izbeljivanja su vidljivi već nakon 45 minuta. Tretman je bezbedan i ne oštećuje zubnu gleđ, desni i druga meka tkiva.

PrePosle

Kućno izbeljivanje zuba

Pored ordinacijskog beljenja zuba, u našoj ordinaciji možete odabrati i kućno izbeljivanje zuba. Ovo je veoma efikasna metoda koja je jeftinija od ordinacijskog beljenja, ali sam proces beljenja traje nešto duže. U našoj ordinaciji za kućno izbeljivanje zuba koristimo američki preparat Opalescence. To je gel koji sadrži karbamid peroksid u niskim koncentracijama od 10-15%.

Proces kućnog izbeljivanja zuba

Izbeljivanje kod kuće metodom individualnog splinta (folije) je vrlo efikasan način postizanja lepog i svetlog osmeha. Pre početka procesa izbeljivanja zuba, zubi se moraju popraviti i očistiti. Nakon toga se uzima otisak na osnovu koga se izrađuju specijalni meki splintovi (folije).

Splint je tanka plastična navlaka za sve zube jedne vilice, koja se izrađuje od tanke providne plastike na osnovu individualnog otiska zuba. Idealno pasuje na ceo zubni niz i pokriva sve zube. Zube pokriva sa svih strana, a bočne strane drže splint za zube i sprečavaju ispadanje. Pacijent sam aplicira gel za izbeljivanje u odgovarajući splint, koji je za njega izradio stomatolog, postavlja splint na zube i nosi ga preko noći (8 sati).

Bitno je napomenuti da se prvih dan ili dva splint nosi kraći vremenski period zbog privikavanja na preparat.

Izbeljivanje zuba

Kod svakog beljenja, naročito kod pušača i ljudi koji konzumiraju obojene napitke, boja se vraća nakon šest meseci do godine dana. Tada je dovoljno nabaviti „dopunu“ gelova, bez ponovne izrade splinta.

Kućno izbeljivanje, uz uputstva i nadzor našeg tima, sprovodi se u proseku dve nedelje. Vreme potrebno za maksimalno izbeljivanje zuba zavisi od toga koliko su zubi tamno obojeni, odnosno zasićeni tamnim pigmentima.

Izbeljivanje devitalizovanih zuba

Avitalni zubi tzv. „mrtvi zubi“, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih „živih“ zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj. Tamnija boja avitalnih zuba može predstavljati veliki estetski problem. Avitalni zubi slabo ili loše reaguju na klasične metode beljenja zuba, pa se zbog toga podvrgavaju specijalnim metodama beljenja.

Primena visokih koncentracija agenasa za beljenje (30-38 % vodonik peroksida i 35-100% karbamid peroksida) obezbeđuje povoljan estetski rezultat imajući u vidu da su diskoloracije ovog tipa veoma izražene i teške za sanaciju nižim koncentracijama.

Ordinacijski uslovi nam dozvoljavaju primenu visokih koncentracija iz razloga što se tretman odvija pod kontrolom stomatologa, pa je klinička bezbednost na najvišem nivou. Ova tehnika se još naziva i interno beljenje iz razloga što se materijal unosi u komoru pulpe.

Proces izbeljivanja devitalizovanih zuba

Pre početka tretmana neophodno je analizirati stanje devitalizovanih zuba kako bi se proverio kvalitet kanalnog punjena. Ono mora da bude homogeno i kompaktno. Ukoliko je neophodno, endodontska terapija se ponavlja.

Kanalno punjenje se uklanja 1 do 2 mm, a zatim se postavlja glas-jonomer cement ili kompozit. Komoru pulpe treba temeljno očistiti kako bi ustanovili stepen spoljašnje prebojenosti. Procedura je apsolutno bezbolna i nema nikakvih kontraidikacija.

Izbeljivanje zuba

Pogodan pacijent za tretman izbeljivanja

U toku neophodnog pregleda, stomatolog će utvrditi da li ste pogodni pacijent za tretman izbeljivanja. Neophodno je da pacijent bude svestan da izbeljivanje zuba ne utiče na postojeće plombe, krunice ili eventualne venire, te da je potrebno sve menjati ukoliko želite kompletan efekat i slaganje nijanse.

Izbeljivanje zuba – Očekivani rezultati izbeljivanja

Ovo je vrlo individualno i zavisi od kvaliteta Vaših zuba i očekivanog rezultata, kao i od preporuke stomatologa. U zavisnosti od korišćene metode, takođe možemo uočiti razlike u konačnom efektu.

Ponekad su rezultati veoma očigledni, belji zubi za čak 8 nijansi. Dok je u nekim slučajevima tretmanom postignuto poboljšanje za svega nekoliko nijansi. Efekat zavisi od prirodne pigmentacije vaših zuba. Kada su intenzivno obojeni razlika je primetna već nakon prvog tretmana, dok je kod slabije obojenih zuba manje primetna.

Da li je beljenje zuba bezbedno?

Ukoliko se radi pod kontrolom stomatologa, sredstvima renomiranih proizvođača, na način koji je dokazano najefikasniji, beljenje zuba predstavlja potpuno bezbedan proces.

Kako intenzivno delujemo na zube, uobičajeno je da se javi pojačana osetljivost u obliku povremenog oštrog bola i ovo bi trebalo da nestane u roku od 2 dana nakon tretmana. Čest je slučaj i da se ne primeti razlika u odnosu na svakodnevicu i da pomenute neprijatnosti izostanu u potpunosti. Uz konsultacije sa stomatologom dobićete potrebne smernice i medikamente za ublažavanje osetljivosti u vidu specijalnih gelova ili pena. Opšta preporuka je da se izbegava konzumacija hladne i vruće hrane u narednih 48 časova.

Preventiva

Da biste mamili zdravim i lepim osmehom, neophodno je da se prvobitno pridržavate osnovnih pravila oralne higijene. Pre svega, zube perite najmanje dva puta dnevno i koristite konac za uklanjanje ostataka hrane između zuba. Uvek birajte četkice srednje tvrdoće koje treba menjati na tri meseca. Takođe, ne zaboravite i na redovno čišćenje jezika budući da se mikroorganizmi zadržavaju na toj regiji izazivajući česte infekcije i loš zadah.

Upravo od ovih saveta za zdravlje zuba treba krenuti pre njihovog izbeljivanja. Naš stručni tim vam pruža mnogo praktičnih preporuka za pravilno održavanje higijene usta i zuba, a nakon detaljnog pregleda, predložićemo adekvatnu proceduru kojom ćete izbeliti vaše zube. Tako je uklanjanje eventualnog kamenca i mekih naslaga, kao i poliranje zuba obavezan korak u okviru njihove pripreme za izbeljivanje.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Your Content Goes Here

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 30 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled