Keramički mostovi i krunice

Keramički mostovi i krunice se koriste u stomatološkoj protetici ukoliko imate zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u zubnom nizu. Tada je neophodno nadomestiti izgubljene zubne krunice tj. zube pomoću fiksnih protetskih nadoknada.

Zakažite pregled

Danas je protetika mnogo više od izrade nadoknada sa kojima se pacijent služi bez problema. Moderne protetske nadoknade imaju za cilj i vrhunsku estetiku, koja podrazumeva potpuno prirodan izgled zuba. To nam je omogućeno kako izuzetnim razvojem stomatoloških materijala, tako i korišćenjem savremenih kompjuterskih sistema.

Zubni mostovi

Nedostatak jednog ili više zuba, osim što bitno ugrožava kvalitet Vašeg oralnog zdravlja, funkciju žvakanja i govora, ozbiljno narušava i lepotu Vašeg osmeha. Posledice nedostatka zuba se ogledaju u promeni položaja preostalih zuba (što indukuje poremećaj zagrižaja), problem u viličnim zglobovima, povećan rizik od nastanka parodontalnih oboljenja…

Nedostatak jednog ili grupe zuba se uspešno sanira mostovima.

Mostovi mogu biti:

  • Metalokeramički sa metalnom osnovom koja se pravi od medicinskog čelika, legure sa Hrom-Molibdenom i spoljašnost od keramike. Osnova može biti i od skupljih materijala kao što je titanijum.
  • Keramički bez metala napravljeni samo od keramike.

Metalkeramički zubni mostovi

Najvažnija osobina ovog tipa zubnog mosta je njegova baza koja se sastoji od metala koji mu daje čvrstinu, a na koji se naknadno zapeče keramika. Njegova najveća mana je estetski izgled. Tačnije ne odražava estetsku prirodnost zuba (svetlinu i boju) kao što to čine u potpunosti keramički mostovi.

Drugi estetski problem je metalni rub koji procesom starenja postaje vidljiv, a desnima može dati neprirodnu sivkastu boju. Metalkeramički mostovi se najčešće ne izrađuju najsavremenijom CAD-CAM tehnologijom i iz tog razloga je njihova preciznost izrade manja, pa se može pojaviti upala zubnog mesa oko brušenih zuba. Ovaj problem se može događati i kod pacijenata s tankim i nežnim zubnim mesom, posebno kod žena.

Keramički zubni mostovi

Najvažnija osobina ovog tipa zubnog mosta je to što su izrađeni od keramike čija je estetska prirodnost i svetlina zuba puno izraženija i kvalitetnija. Takođe, ovi materijali su veoma čvrsti tako da pacijentima pružaju visok nivo sigurnosti i dugoročno rešenje.

Kod izrade kvalitetnih zubnih mostova u prvi plan svakako dolazi kvalitet materijala i stručnost zubnog tehničara, a u našoj ordinaciji se oni izrađuju pomoću savremene tehnologije CAD-CAM uređajem.

CAD-CAM tehnologija kod zubnih mostova

Prednosti CAD-CAM izrade su:

  • visoka preciznost, što smanjuje mogućnost nastanka pukotina ili smanjivanja pukotina na najmanju moguću meru između brušenog zuba i mosta
  • brža izrada, nekad i do 48 sati od otiska do postave mosta

Stomatološka ordinacija Barjaktarević lider u ovoj oblasti

Nakon višegodišnje upotrebe Cad-Cam sistema, sa zadovoljstvom možemo reći da smo lideri u ovoj oblasti stomatologije na ovim prostorima. Korišćenjem najsavremenijeg Cad-Cam sistema sa digitalnom 3D OmniCam kamerom se dobijaju najprecizniji digitalni modeli. U kombinaciji sa Cerec MCXL frezom sada imamo novu slobodu modelovanja od keramičkih mostova do estetskih keramičkih suprastruktura za implantate u frontalnoj regiji.

Ugradnja zubnog mosta

Zubni most se sastoji od minimalno 3 zubne krunice koje su međusobno povezane u celinu. Krajnje dve zubne krunice imaju ulogu nosača mosta te se one fiksiraju na prirodne brušene zube ili na implante ako se radi o mostu na implantima. Ukoliko se keramički most ugrađuje na vaše prirodne zube, veoma je važno da su oni zdravi i čvrsti.

Zubne krunice

Krunica predstavlja nadoknadu od keramike i metala koja zamenjuje nedostajući deo oštećenog zuba. Ona u potpunosti prekriva ostatak zuba, koji je prethodno pripremljen da može da nosi ovu keramičku ’’kapicu’’, trajno je fiksirajući cementom.

Zubne krunice se postavljaju na teško oštećene zube kao npr. kod uznapredovalog karijesa ili neke druge traume ili kada ne možemo posegnuti za ispunima ili nekim drugim protetskim opcijama.

Pored toga što ojačavaju i vraćaju funkciju žvakanja na oštećen zub, krunice imaju vrhunsku estetiku, čineći nadograđen zub gotovo istim kao prirodni. Njihov vek trajanja, uz pravilno održavanje higijene, može biti i preko 15 godina.

U ordinaciji Barjaktarević za rad se koristi CEREC sistem.

Ordinacija Barjaktarević je kao priznanje za kvalitet rada i primenu savremenog CEREC sitema dobila priznanje kroz status REFERENTNE CEREC ordinacije.  

Vrste zubnih krunica

Metalkeramičke

Osnova ovog tipa krunica je metal, na koji se zapeče keramika, a karakteriše ih i čvrstoća. Njihova najveća prednost je pre svega cena izrade, međutim postoje određeni nedostaci u vidu otežanog postizanja estetske prirodnosti zuba. Metalni rubovi daju sivu boju zubnom mesu, a s vremenom neestetski metalni rub može postati vidljiv.

Keramičke

Izrađuju se od potpune keramike, čija izrada je nešto zahtevnija nego kod drugih oblika krunica. Potpuno keramičke krunice izrađuju se CAD-CAM tehnologijom. Standardno bezmetalne keramičke krunice se uvek koriste u regiji prednjih zuba kada je potrebno ovakvim nadoknadama restaurirati zube. Najčešće se koriste ukoliko postoje veliki ispuni koji prete da dovedu do frakture, odnosno odlamanja zuba, koja za posledicu može imati gubitak zuba.

Kako se vremenom desni prirodno povlače, ne postoji bojazan da će se videti metalni rub, kao kod metalokeramičkih krunica. Trajnost je takođe duža nego kod metalokeramičkih krunica.

Keramički mostovi i krunice – Oralna higijena nadoknada

Dugotrajnost krunica i mostova najviše zavisi upravo od održavanja higijene. Neophodno je detaljno prati zubne nadoknade kao i prirodne zube, s tim što je veoma bitno koristiti sredstva za detaljno uklanjanje naslaga kao što su interdentalne četkice. Dobrom higijenom vodite računa da su vam desni, kao i zubi, zdrave i ne remete potporu zuba koji ’’nosi’’ krunicu ili most.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 30 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled