+381 11 32 22 425
Bulevar Kralja Aleksandra 32, Beograd, Srbija

Frenektomija

Frenektomija je hirurška intervencija kojom se uklanja resica koja spaja gornju ili donju usnu sa desnima, kao i resica koja spaja jezik sa podom usne duplje.

Razlozi za frenektomiju

Ova resica (frenulum) se može ukloniti u svim starosnim dobima, ali je najčešće kod dece i adolescenata. Prisustvo frenuluma može uticati na razvoj pravilnog govora, položaj zuba, pa čak i razvoj parodontopatije. Resica nekad može da bude preterno široka, što negativno utiče na rast i razvoj prednjih zuba i pravi veliki razmak između jedinica.

Ukoliko je potrebno, uklanjanje frenuluma je preporučljivo prilikom predprotetske pripreme, kao i prilikom ortodontske terapije.

Uklanjanje resice – frenektomija – se izvodi u lokalnoj anesteziji i sama hirurška intervencija vremenski kratko traje. Reč je o rutinskom zahvatu i operacija ne može da izazove nikakve ozbiljne komplikacije.

Zbog pravilnog razvoja usne duplje i pravilnog govora, potrebno je u ranom uzrastu uraditi intervenciju, ukoliko postoji ovakav problem. Reč je o rutinskom hirurškom zahvatu koji je bezbolan i traje 15 minuta, a preduprediće mnogo ozbiljnije probleme.

Cene svih stomatoloških usluga u stomatološkoj ordinaciji Barjaktarević  putem stranice – Kontakt na našem sajtu.

Zakažite pregled