[vc_row gap=““][vc_column][vc_empty_space height=“40px“][vc_empty_space height=“40px“ el_class=“hidden-md-down“][/vc_column][/vc_row][vc_row gap=““][vc_column offset=“vc_col-lg-8″ css=“.vc_custom_1508184116846{margin-bottom: 30px !important;}“][top_dentist_page_heading headline=“Vađenje umnjaka i vrha korena zuba“ css=“.vc_custom_1521044590951{margin-bottom: 35px !important;}“]Ukolko ste sami primetili ili ukoliko je utvrđeno prilikom kontrolnog pregleda da se umnjaci nalaze u lošoj poziciji u odnosu na druge zube potrebno ih je izvaditi. Takođe ukoliko rast umnjaka remeti zubni niz potrebno ga je izvaditi. U zavisnosti od pozicije i izniklosti umnjaka ova hirurška intervencija može trajati od nekoliko minuta do nekoliko desetina minuta. Ova intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna.

Umnjaci se kod većine ljudi pojavljuju između 18. i 25. godine života. Upravo iz tog razloga što umnjaci niču mnogo nakon što su svi ostali zubi nikli, može da se dogodi da nastanu problemi zbog nedostatka prostora za njih. Tako umnjaci mogu da poremete normalan zubni niz, pa ih je nekad neophodni izvaditi, bez obzira na to što su zdravi.[/top_dentist_page_heading][vc_row_inner gap=“10″][vc_column_inner][vc_single_image image=“986″ img_size=“full“ alignment=“center“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=“.vc_custom_1521044627126{margin-bottom: 35px !important;}“]Naravno, umnjaci ne izazivaju uvek probleme i, ukoliko su zdravi i ne narušavaju zubni niz, itekako su korisni, a uz pravilno održavanje higijene mogu da traju čitavog života.

Umnjaci izazivaju probleme uglavnom iz ova dva razloga:

  • Zbog nedostatka prostora narušavaju zubni niz
  • Zbog nepristupačnosti su teži za čišćenje, pa se razvijaju bakterije

U drugom slučaju, javlja se problem što je nekad veoma teško dobro oprati umnjake, pa karijes može da se razvije brzo. To može da se proširi i na susedni zub, tako da je vađenje umnjaka u tim situacijama jedino rešenje, jer su oni nepristupačni za popravku.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=“Nakon vađenja umnjaka“ font_container=“tag:h3|font_size:36px|text_align:left|line_height:1.25″ use_theme_fonts=“yes“ el_class=“color-primary“ css=“.vc_custom_1519137580361{margin-bottom: 20px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1519137715293{margin-bottom: 35px !important;}“]Nakon hirurškog vađenja umnjaka nemojte da iritirate ranu i nemojte da konzumirate cigarete bar 36 sati. Mesto gde su bili umnjaci možete ispirati samo hladnim čajem od kamilice, uz pomoć malog komada gaze ili vate.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=“Uklanjanje vrha korena zuba – apikotomija“ font_container=“tag:h3|font_size:36px|text_align:left|line_height:1.25″ use_theme_fonts=“yes“ el_class=“color-primary“ css=“.vc_custom_1519137721319{margin-bottom: 20px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1521044646414{margin-bottom: 35px !important;}“]

Apikotomija je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja samo vrh korena zuba. Razlog za izvođenje ove intervencije je prisustvo patološki izmenjenog tkiva na vrhu korena zuba. Ove promene se velikom broju slučajeva dešavaju na endodontski nezbrinutim zubima kao i na zubima koji su neadekvatno lečeni.

Pre samog uklanjanja vrha korena zuba neophodno je sprovesti endodontski tretman na zahvaćenom zubu. Na tako pripremljenom zubu se izvodi hirurška intervencija gde se posebnim borerima uklanja vrh zuba pri čemu se uklanja i mali deo kosti oko prisutnog procesa. Nakon uklanjanja vrha korena zuba u operisanu regiju se postavlja veštački zamenik kosti.

Za cenu vađenja umnjaka i cenu uklanjanja vrha korena zuba kontaktirajte nas preko naše stranice – Kontakt.

[/vc_column_text][vc_row_inner gap=“10″][vc_column_inner][vc_single_image image=“988″ img_size=“full“ alignment=“center“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][top_dentist_button style=“btn-seamless“ size=“btn-lg“ align=“align_left“ prepend_icon=“td-icon-arrow-left“ link=“url:%2Fusluge|title:Povratak%20na%20sve%20usluge||“][/vc_column][vc_column offset=“vc_col-lg-4″ css=“.vc_custom_1508537081697{margin-bottom: 30px !important;}“][top_dentist_contact_form_popup form_id=“2″ form_heading=“Zakažite pregled“][/vc_column][/vc_row][vc_row gap=““][vc_column][vc_empty_space height=“10px“][vc_empty_space height=“40px“ el_class=“hidden-md-down“][/vc_column][/vc_row]