Ortodoncija

Ortodoncija je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti položaja zuba, nepovoljnog odnosa vilica i asimetričnosti lica kod dece i odraslih. Cilj ortodontske terapije je postići pravilan zagrižaj koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja, tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba.

Zakažite pregled

Takođe, pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim smanjuje se rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja. Najvažnije je napomenuti da ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje ortodontskog aparata.

Uzrok ortodonskih nepravilnosti

Postoji više različitih uzročnika, a posedica svih njih su nepravilno postavljeni zubi kao i nepravilan odnos gornje i donje vilice. Ovaj poremećaj može biti genetski ili izazvan određenim traumama, pa čak i dugotrajnim sisanjima prsta kod dece ili prevremeno izgubljenim mlečnim zubima. Nepravilnosti mogu izazivati mnoge funkcionalne probleme u govoru, žvakanju, gutanju, a neretko, značajno utiču i na celokupni izgled lica osobe.

Najvažniji deo ortodontskog tretmana je prava indikacija i adekvatna terapija!

Savremena ortodoncija

Prvi pregled kod ortodonta

Prvi ortodontski pregled bi trebo biti u sedmoj godini, kada je pravo vreme da se sagleda potencijalna terapija. U uzrastu od 7 godina izbijaju prvi stalni kutnjaci i uspostavljaju zagrižaj. U tom periodu, ortodont može oceniti međuvilične odnose i doneti procenu o eventualnom početku terapije.

Rana procena pruža i pravovremeno otkrivanje problema i veću priliku za efikasnije lečenje. Pravovremeno primenjenom ortodontskom terapijom može se uspešno delovati na odnos vilica, odvići od loših navika, otkloniti poteškoće u govoru i ujedno napraviti prostor za nesmetano izrastanje stalnih zuba i tako izbeći kasnije vađenje zuba. Kad ortodontski zahvat nije potreban, ortodont pažljivo može pratiti rast i razvoj i početi tretman kada je to optimalno.

Periodične kontrole i redovne posete dečijem stomatologu  imaju izuzetan značaj u prevenciji ortodontnih anomalija.

Tretmani dece i adolescenata

U ranom uzrastu ortodontska terapija ne mora biti nužna, ali detaljan pregled može predvideti najpovoljnije vreme za početak tretmana. Mobilna proteza je obično najbolji izbor za ovaj uzrast, nekada je i samo nošenje mobilne proteze dovoljno za ispravljanje zuba kod dece. Ukoliko procenimo da je dete kandidat za dvofazni tretman i kasnije nošenje fiksne proteze, dobićete detaljan plan terapije i vremenske okvire za celokupno ispravljanje zuba Vašeg detata.

Sa pojavom stalnih zuba, kod adolescenata ortodoncija se lakše uočava, pa je ovo ujedno i najbolji trenutak da se problem reši.

Ortodoncija

Ortodoncija – Tretmani odraslih

Problemi kod odraslih su nešto komplikovaniji za rešavanje i često zahtevaju timski rad specijalista iz različitih oblasti stomatologije. Loš zagrižaj je najčešće razlog za stvaranje karijesa i parodontopatije, zbog nemogućnosti održavanja dobre oralne higijene. Vrste proteza koje se mogu postaviti kod odraslih pacijenata zavise od zahtevnosti terapije.

Vrste ortodonskih aparata

U zavisnosti od doba pacijenta, postoje različiti metodi saniranja nastalih problema. Početak terapije je individualan, a zavisi od težine anomalije.

  • Miofunkcionalni aparati (Trainer)

  • Mobilni ortodontski aparati

  • Fiksni ortodontski aparati (fiksne proteze)

  • Aktivne folije

Miofunkcionalni aparati (trainer)

Trainer može preventivno da spreči potrebu za ortodontskim tretmanom u kasnijem uzrastu. Koristi se kod dece starosti od 3 do 5 godina. Postoji trainer za mlečnu denticiju, ranu i kasnu mešovitu denticiju, kao i posebni trainer koji se koriste u terapiji fiksnim protezama. Sve vrste pomažu u uspostavljanju pravilnog odnosa gornje i donje vilice.

Trainer ohrabruje pacijente da pravilno žvaću koristeći mišiće vilice tako da uspostave pravilan položaj jezika prilikom gutanja. Takođe, motiviše pacijente da pravilno dišu kroz nos i sl. Istraživanja su pokazala da od načina na koji se obavljaju ove funkcije zavisi i pravilan rast i razvoj vilica.

Mobilni ortodonski aparati (trainer)

Mobilni ortodonski aparati namenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se. Mogu biti samo za jednu vilicu ili za obe. Mobilne aparate pacijent može sam da izvadi i postavi, a ortodontske sile deluju onoliko dugo koliko pacijent aparat nosi u ustima.

Treba napomenuti da je kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparat se nosi minimum 14h dnevno. Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica.

Ortodoncija

Fiksni ortodonski aparati

Fiksni ortodontski aparat je najefikasnija i najčešće korišćena metoda rešavanja ortodontskog problema. Imaju apsolutnu prilagodljivost i samim tim mogu da reše sve ortodonske problem u svim uzrastima. Glavna karakteristika fiksnog ortodontskog aparata je da se ne mogu ukloniti do kraja terapije nakon što ih stomatolog postavi.

Idealno vreme za terapiju fiksnim aparatima je nakon nicanja svih stalnih zuba, što je okvirno uzrast od 13 godina. Fiksne aparate na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije. Kontrole su na 4-6 nedelja. Postavka fiksnog aparata u jednoj vilici potpuno je bezbolna i traje oko 45 minuta. Nakon završene terapije fiksnim ortodontskim aparatima obavezno je nošenje retejnera, kako bi se izbegao recidiv.

Ortodoncija – Aktivne folije

Ispravljanje zuba folijama je alternativa fiksnim bravicama. Aktivne folije napravljene su da se isprave zubi i pravilno ih rasporedi prema prethodno dizajniranom položaju. Svaki set folija je precizno softverski dizajniran na osnovu otiska izrađenog u našoj ordinaciji. Folije su dizajnirane da isprave lakše i srednje teške ortodontske slučajeve.

Potpuno su providne i estetski prihvatljive tako da ih pacijenti rado nose. Značajno se lakše održavaju od fiksnih proteza. Za najbolje rezultate morate biti maksimalno posvećeni planu terapije, što znači da se folije nose onoliko koliko odredi stomatolog. Za prave rezultate, potrebno je nositi folije minimum 16-18 sati dnevno.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 30 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled