[vc_row gap=““][vc_column][vc_empty_space height=“40px“][vc_empty_space height=“40px“ el_class=“hidden-md-down“][/vc_column][/vc_row][vc_row gap=““][vc_column offset=“vc_col-lg-8″ css=“.vc_custom_1508184116846{margin-bottom: 30px !important;}“][top_dentist_page_heading headline=“Ortodonski aparati“ css=“.vc_custom_1519138033916{margin-bottom: 35px !important;}“]U ortodontskoj terapiji se primenjuju dve grupe aparata: mobilni i fiksni.

U zavisnosti od denticije mlečne ili stalne ili starosti pacijenta kao i problema koji treba rešavati primenjuju se mobilni ili fiksni aparati. U nekim slučajevima potrebna je kombinovana terapija. Ne može se reći da je jedna od ovih grupa dobra, a druga loša, jer i fiksni i mobilni ortodontski aparati imaju određene prednosti i određene nedostatke u odnosu na drugu grupu.[/top_dentist_page_heading][vc_custom_heading text=“Mobilni ortodontski aparati – Mobilna proteza“ font_container=“tag:h3|font_size:36px|text_align:left|line_height:1.25″ use_theme_fonts=“yes“ el_class=“color-primary“ css=“.vc_custom_1519138150731{margin-bottom: 20px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1519138165267{margin-bottom: 35px !important;}“]Mobilni ortodontski aparati se preporučuju pacijentima sa mlečnom ili kombinovanom denticijom. Mobilna proteza se sastoji od akrilatnog dela i metalne žice u obliku luka ili kukice. Akrilatni deo naleže na nepce u gornjoj vilici dok u donjoj vilici naleže na jezičnu stranu donjeg alveolarnog grebena. Metalna žica može biti u obliku luka, kukice koje prelazi preko zuba. Takođe u akrilatnoj ploči mobilnog ortodontskog aparata se može nalaziti i šraf kojim se vrši širenje alveolarnog luka.

Ovaj tip aparata se nosi noću i nekoliko sati tokom dana, a korisnici su uglavnom deca.[/vc_column_text][vc_row_inner gap=“10″][vc_column_inner][vc_single_image image=“993″ img_size=“full“ alignment=“center“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_custom_heading text=“Fiksni ortodontski aparati – Fiksne proteze“ font_container=“tag:h3|font_size:36px|text_align:left|line_height:1.25″ use_theme_fonts=“yes“ el_class=“color-primary“ css=“.vc_custom_1521043318379{margin-bottom: 20px !important;}“][vc_column_text css=“.vc_custom_1521043407654{margin-bottom: 35px !important;}“]Fiksni ortodontski aparati se koriste u svrhu ispravljanja nepravilnog zagrižaja. Nepravilnosti zagrižaja mogu uticati na funkciju žvakanja, funkciju govora i na kraju na izgled osmeha. Fiksni ortodontski aparati se sastoje od bravica koje se postavljaju na zube i luka koji povezuje sve bravice. Zato se u svakodnevnom govoru oni često i nazivaju bravicama.

Bravice mogu biti metalne i keramičke. Keramičke bravice su najpribližnije boji zuba. Bravice se mogu postaviti sa prednje (bukalne) površine zuba i sa zadnje (lingvalne) strane zuba. Ukoliko su bravice postavljene sa zadnje strane onda govorimo o lingvalnom luku.

Fiksni ortodontski aparati se ne mogu uklanjati do kraja terapije. Dok se koriste, oralna higijena mora da bude besprekorna.

Za cene fiksnih i mobilnih proteza možete nas kontaktirati preko naše stranice kontakt.[/vc_column_text][vc_row_inner gap=“10″][vc_column_inner width=“1/2″][vc_single_image image=“998″ img_size=“full“ add_caption=“yes“ alignment=“center“][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/2″][vc_single_image image=“999″ img_size=“full“ add_caption=“yes“ alignment=“center“][/vc_column_inner][/vc_row_inner][top_dentist_button style=“btn-seamless“ size=“btn-lg“ align=“align_left“ prepend_icon=“td-icon-arrow-left“ link=“url:%2Fusluge|title:Povratak%20na%20sve%20usluge||“][/vc_column][vc_column offset=“vc_col-lg-4″ css=“.vc_custom_1508537081697{margin-bottom: 30px !important;}“][top_dentist_contact_form_popup form_id=“2″ form_heading=“Zakažite pregled“][/vc_column][/vc_row][vc_row gap=““][vc_column][vc_empty_space height=“10px“][vc_empty_space height=“40px“ el_class=“hidden-md-down“][/vc_column][/vc_row]