Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija je posebna grana koja se bavi očuvanjem vaših zuba, tj. prevencijom od nastanka oboljenja zuba i usne duplje.

Preventivna stomatologija predstavlja oblast stomatološke struke koja za cilj ima očuvanje oralnog zdravlja kroz primenu preventivnih mera i edukaciju pacijenta o svim aspektima pravilne nege usta i zuba.

Individualno pristupajući svakom pacijentu i svakom problemu, poštujući pre svega medicinske kriterijume ali i vrlo visoke estetske zahteve, stomatolozi u ordinaciji Barjaktarević uspešno rešavaju i najsloženije  probleme koji se javljaju kod pacijenata.

Zakažite pregled

Redovni kontrolni pregledi kod stomatologa su od neprocenjivog značaja za sveukupno zdravlje svakog od nas.

Preventivna stomatologija – Imajući u vidu da su karijes i parodontopatija najčešći stomatološki problemi savremenog društva, naši stomatolozi veliku pažnju posvećuju edukaciji pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za očuvanje zdravlja.

Oralno zdravlje podrazumeva mnogo više od samo zdravih zuba i zauzima značajnije mesto u sveukupnom zdravstvenom statusu čoveka. Nekada se sistemske bolesti u najranijoj fazi manifestuju upravo u usnoj duplji. Njihovim pravovremenim dijagnostikovanjem od strane stomatologa, može se otpočeti sa terapijom na vreme i tako sprečiti dalji razvoj bolesti.

Osnovne mere prevencije

Osnovne mere prevencije oralnih oboljenja jesu one koje treba da primenjuje svaki čovek.

Za njihovu stalnu primenu, srećom, ne treba veliko znanje i iskustvo. U ove mere pre svega spada:

Preventivna stomatologija – Lična higijena

Lična higijena u prevenciji oboljenja u ustima podra­zumeva, pre svega, pravilno i redovno pranje zuba. Jedino se na ovaj način sa sigurnošću mogu sprečiti mnoga oboljenja zuba, poput. karijesa i moguće komplikacije koje on sa sobom donosi.

Plak, koji se stvara i  nagomilava na zubnim površinama posle svakog obroka jeste uzrok stvaranja karijesa. Mehaničkim čišćenjem tj. redovnim i ispravnim pranjem zuba  plak se uklanja i time se sprečava nastanak karijesa.

Stručnjaci savetuju da zube peremo najmanje dva puta dnevno po najmanje 3 minuta. Osim toga, neophodno je poznavati  pravilnu tehniku pranja zuba kako bi se otklonili svi ostaci hrane.

Pravilna ishrana

Osim lične higijene, i hrana koju unosimo u organizam utiče na zdravlje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbegavanje preterane konzumacije šećera i veštačkih zaslađivača, pravo je rešenje ne samo da zdrave zube, već i za čitav organizam.

Dodatne mere prevencije

Pod dodatnim merama podrazumevaju se sve one mere koje se sprovode sa ciljem da se spreči neko specifično oboljenje, tj. karijes, poput ortodontskih anomalija i oboljenja mekih tkiva i parodoncijuma.

Osim mera prevencije, u dodatne mere spada fluorizacija, aplikovanje nefluoridnih sredstva (gelovi i tečnosti sa ksilitolom, hlorheksidinom, kalcijum fosfat itd.) i sanacija odnosno lečenje već postojećih oboljenja i anomalija sa ciljem prevencije nastanka drugih ili napredovanja postojećih oboljenja.

Dečja preventivna stomatologija

Stomatološka ordinacija Barjaktarević posebnu pažnju posvećuje deci. Prva poseta stomatologu često je ključni preduslov za dalji razvoj poverenja i uspešne saradnje između malog pacijenta i njegovog stomatologa.

Poželjno je da dete prvi put poseti stomatologa kada ne postoje nikakvi simptomi koji bi zahtevali intervenciju. Na taj način dete ordinaciju doživljava kao nov i zanimljiv prostor, a stomatologa kao prijatelja. Roditelje i dete u našoj ordinaciji motivisaćemo i obučiti kako da pravilnom tehnikom pranja zuba održavaju svakodnevnu higijenu usne duplje i kako da pravilnom ishranom smanje rizik od pojave karijesa.

Od izuzetne važnosti je da dete još od najmlađeg doba stekne naviku redovnog i pravilnog održavanju oralne higijene. Uz pravilno održavanje higijene preporučuju se kontrolni stomatološki pregled na svakih 6 meseci.

Preventivna stomatologija – Mlečni zubi

Mlečni zubi utiču na pravilan rast i razvoj lica i vilica, kao i na pravilan razvoj govora. Takođe, imaju bitnu ulogu u ishrani i psihološkom razvoju deteta. Prilikom preranog gubitka mlečnog zuba dolazi do pomeranja susednih zuba i gubitka prostora za stalne zube.

To dovodi do nepravilnog položaja ili nemogućnosti nicanja stalnih zuba, pa je u takvim slučajevima neophodno kasnije izvršiti korekciju položaja zuba ortodontskim aparatima. Zbog svega toga je jako važno sačuvati mlečne zubiće do nicanja stalnih zuba.

PREVENTIVNI TRETMANI

PrePosle

Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga

Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga značajno je za očuvanje zdravlja zuba i sprečavanje raznih bolesti, ne samo zuba i usne duple, već i celog organizma.

Redovna kontrola kod stomatologa i uklanjanje kamenca sa zuba profesionalnim tretmanom ultrazvukom je deo obavezne preventive u stomatološkoj praksi. Preporuka je da se ovakav tretman obavlja na svakih 6 meseci.

Uz pravilno održavanje oralne higijene i našu kontrolu, možete sprečiti mnoga oboljenja zuba i mekih tkiva usne duplje.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura predstavlja postupak kojim se prekrivanju površine zuba na kojima se najpre javlja karijes. Zalivanje fisura je ubacivanje mase slične beloj plombi u udubljenja na griznim površinama zuba, najčešće prvih stalnih kutnjaka i predkutnjaka.

Preporučuje se kao jedan od prvih tretmana na koje treba da odvedete svoje dete čim niknu prvi stalni zubi. Zalivanje fisura je jednostavna bezbolna intervencija kojom se ne remeti struktura zuba.

Lokalna aplikacija fluora

Lokalna aplikacija fluora predstavlja još jednu od preventivnih mera. Ona podrazumeva premazivanje zuba gelovima, lakovima ili rastvorima koji sadrže fluor. Može da je sprovodi stomatolog ili sami pacijenti (rastvori za ispiranje usta sa fluorom, paste za zube).

Aplikacija gelova sa visokom koncentracijom fluorida se obavlja u ambulantnim uslovima jednom godišnje u četiri serijske aplikacije. Pre toga zubi moraju biti očišćeni od mekih naslaga i zubnog kamenca.

Na ovaj način fluor iz visokokoncentrovanih preparata ugrađuje se u zubnu gleđ i na taj način povećava otpornost zuba na dejstvo bakterija koje uzrokuju karijes.

Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija - Bolje sprečiti nego lečiti

Kvalitetna, ispravna i redovna higijena, ali i redovna poseta stomatologu, od presudne su važnosti za  dobro oralno zdravlje paijenta tokom celog života. Mnoge komplikovane stomatološke intervencije se mogu izbeći na taj način.

Pravovremeno otkrivanje uzročnika problema i njegova eliminacija već u početnoj fazi pomaže da se  izbegnu skupe i zahtevne terapije koje slede. Na taj način se produžava vek prirodnih zuba i omogućava zdraviji i komforniji život pacijenta.

Redovne posete ordinaciji Barjaktarević najbolja su preventiva nastanka oboljenja zuba i desni. Naš cilj je da uputimo pacijente na pravilno održavanje higijene usta i zuba, da ih motivišemo da redovno kontrolišu svoje oralno zdravlje i time sebi omoguće komfor i privilegiju zdravih prirodnih zuba tokom čitavog života.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 29 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled