Viniri ili fasete su keramička nadogradnja kojom se znatno popravljaju funkcionalnost i izgled zuba koji nisu pokvareni i kod kojih nema većih gingivalnih problema, ali koji su iskrzani, nepravilnog oblika, nepravilno stoje u vilici, požuteli su, mali su ili postoji razmak između zuba.

Keramičke fasete ili viniri predstavljaju trend koji iz dana u dan postaje prepoznatljiv i zastupljen, a koji predstavlja izuzetno dobro alternativno rešenje za nedostatak zuba. U pitanju je manje invanzivna metoda ugradnje zuba, u odnosu na bezmetalne krune za zube.

 

Gde se postavljaju viniri?

Viniri se postavljaju samo na prednju stranu zuba, debljine su oko 3mm i predstavljaju jedan od najprirodnijih oblika konzervacije i restauracije zuba, budući da nema znatnijeg brušenja zuba, kao što je to slučaj kod krunica.

Pacijenti se najčešće podvrgavaju ugradnji nekoliko vinira istovremeno,  gotovo uvek u prednjoj regiji, čime se dobija potpuno novi osmeh. U slučaju da vam zubi više nisu lepi, ali su generalno zdravi, ugradnja vinira je jedno od najboljih ulaganja u kvalitet života koje vam stoji na raspolaganju.

 

Uslovi za ugradnju vinira

Za ugradnju vinira potrebno je ispuniti određene uslove. Pre svega, neophodno je da zubi koje želite da korigujete budu zdravi da nemaju velike plombe. Osim toga, važno je i da ne postoji upala desni. Ukoliko ovi problemi postoje, neophodno ih je sanirati pre ugradnje faseta. Najčešće se pacijenti opredeljuju za izradu vinira na zubima koji su najuočljiviji, odnosno na prva četiri zuba, šest ili osam. Zavisi od pacijenta i od linije osmeha.

Kada se mogu postavljati viniri?

  • Kad želite da promenite boju, oblik i veličinu zuba
  • Kad želite da smanjite razmake među zubima
  • Kad tetraciklinski prebojeni zubi ne reaguju na beljenje
  • Kod istrošenih i istanjenih zuba
  • Kod blage teskobe (manje nepravilnosti u položaju zuba)
  • Kad želite da podmladite ostarele, izreckane i prebojene zube bez sjaja

 

Vrste vinira 

Vinir ili faseta se obično odnosi na keramičku fasetu. Kod nas se češće sreću drugi oblici faseta koji su ekonomski isplativiji, jer je procedura izrade daleko jeftinija i brža. To su fasete izrađene od kompozita ili već gotove fabričke fasete. Prednost keramičkih u odnosu na kompozitne fasete je svakako dugotrajnost i estetika zuba. Kao manu bi mogli navesti cenu i dužinu izrade fasete.

Kompozitni viniri

Kompozitni viniri predstavljaju jeftinije rešenje i brže, ali efekat im je dosta lošiji. Znači, nemamo tu prirodnost i mehaničke osobine su dosta slabije. Dolazi vrlo brzo do oštećenja i prebojavanja, čak i odlamanja kompletnog kompozitnog vinira. Rade se od materijala od kojeg se izrađuju bele plombe, zbog čega vrlo često dolazi do oštećenja.

Keramički (porcelanski) viniri

Keramički (porcelanski) viniri svakako su najkvalitetniji i estetski najsavršeniji. Keramički viniri su izrađeni od veoma kvalitetne keramike koja je sama po sebi transparentna, odnosno sasvim prirodno propušta svetlost. Na taj način postiže neuporedivo bolje estetske osobine u odnosu na ostale dve vrste vinira. Cena jeste dosta veća, ali kvalitet je neuporedivo bolji.

Pojavom najnovije CAD–CAM tehnologije viniri su naišli na široku primenu u stomatologiji. Odabirom izrade ovakve protetske nadoknade zub se vrlo malo brusi, a desni se gotovo uopšte ne iritiraju.

Viniri izrađeni CAD-CAM tehnologijom idealno prijanjaju za površinu brušenog zuba. Nakon probe vinira u ustima pacijenta oni se cementiraju specijalnim kompozitnim cementima. Izradom vinira se postiže vrlo visok estetski rezultat, oni predstavljaju dugotrajno i sigurno protetsko rešenje.

Non prep viniri

No-prep je skraćenica za „no preparation“, što znači bez pripreme. Ovi viniri se direktno lepe na detaljno očišćene zube, pripremljene određenim preparatima, bez čak i minimalnog invazivnog zahvata. Pacijent ne oseća nikakvu nelagodnost, i to je jedini slučaj u stomatologiji kada je moguće obaviti kompletnu restauraciju osmeha bez neugosti za pacijenta.

Zavisno od konkretnih potreba pacijenata, no-prep viniri su ponekad posebno preporučljivi. Takav je slučaj kada postoji razmak između zuba, ali nema drugih problema. U tome da li će biti korišćeni standardni ili no-prep viniri ulogu igra i vrsta materijala koji se koristi za vinir, koji je po pravilu porcelan ili presovana keramika.

Porcelan ima snažniju belu boju i moguće ga je fino ručno oblikovati, dok je keramika snažnija. U ordinaciji Barjaktarević koriste se keramički virini, budući da naša ordinacija poseduje CEREC mašinu za kompjutersku izradu keramičkih krunica i faseta, što nam omogućava daleko veću preciznost izrade i bržu izradu krunica nego što je to slučaj sa ručnim pravljenjem porcelanskih krunica.

Non prep – razlika u odnosu na obične

Osnovna razlika između ove dve tehnike jeste u tome što se kod standardnih vinira brusi mala količina gleđi sa zuba (manje od 1mm) nakon čega se napravljeno udubljenje u zubu ispunjava cementom pomoću koga se vinir pričvršćuje za zube. Nasuprot tome, no-prep viniri ne zahtevaju ni minimalno brušenje zubne gleđi i direktno se lepe na zube.

Ovaj tip vinira je takvog sastava i teksture da se može koristiti sa manjom količinom adhezivnog materijala i može se koristiti i direktno na površini zuba koja nije pritom izbrušena.

S druge strane, no-prep skraćenica upućuje mnoge pacijente da pomisle da se radi o tehnici u kojoj je priprema potpuno izostavljena, što nije slučaj. Svaki vid restauracije zuba zahteva adekvatnu pripremu kako bi se ona sprovela pravilno i kvalitetno.

No-prep viniri mogu trajati oko 10 godina, što je i slučaj kod klasičnih vinira. Međutim, ukoliko je vaša zubna gleđ bila na neki način nagrižena ili oštećena, sasvim sigurno je bolje rešenje ne brusiti zube uopšte, pa čak ni minimalno kao što je praksa kod standardnih vinira.

 

Kako se izvodi tretman postavljanja vinira?

PRVA POSETA – Pregled i konsultacije

Prvog dana prilikom posete ordinaciji, nakon detaljnog pregleda i konsultacija, vrši se fotografisanje vaših zuba i uzimanje situacionog otiska radi izrade modela u laboratoriji koji služi za detaljnu analizu i planiranje budućih vinira.

DRUGA POSETA – Mockup i priprema zuba

Već narednog dana, vršimo mock-up probu odnosno plastičnu probu oblika, veličine, položaja i izgleda budućih vinira. Kada definitivno utvrdimo izgled i boju koja Vama najviše odgovara, prelazimo na bezbolnu pripremu vaših zuba za uzimanje definitivnog otiska. Istog dana se postavljaju provizorni viniri.

TREĆA POSETA – Postavka Vinira

Nakon 2-3 dana od druge posete koliko je potrebno za delikatnu i vrlo preciznu laboratorijsku izradu vinira, vrši se definitivna proba gotovih vinira na Vama, nakon čega se pristupa trajnom cementiranju za Vaše zube.

 

Koliko prirodno izgledaju viniri?

Materijal od kojeg se viniri izrađuju se nimalo ne razlikuje od prirodnog izgleda zuba, pritom viniri ne povećavaju debljinu zuba, a boja im je u potpunosti prilagođena prirodnoj boji zuba. Savremeni viniri propuštaju svetlost i osiguravaju prirodan izgled zuba, tako da nema opasnosti od neprirodnih, previše sjajnih i izbeljenih izgleda zuba.

 

Oporavak

Porcelanske ljuspice ne zahtevaju vremenski oporavak. Odmah nakon zahvata možete otići kući te se vratiti u svakodnevnu rutinu, uključujući fizičke aktivnosti.

Nakon uklanjanja gleđi možete neko vreme osećati blagu neprijatnost. Otprilike nedelju dana treba izbegavati veoma vruću ili hladnu, kao i žilavu, tvrdu i hrskavu hranu. Nakon što ta početna osetljivost prođe, možete se vratiti uobičajenim prehrambenim navikama.

 

Održavanje vinira

Najbolje je održavati ih pranjem uz pomoć male četkice, tečnosti za usta, ali i koristeći konac za zube. Coka Cola, kafa, čaj i cigarete mogu pospešiti process propadanja i bojenja faseta.

Karijes i pojava kamenca takođe može dovesti do problema. Kamenac se može javiti na samoj faseti, dok karijes ispod fasete može napraviti problem pacijentu.

Iz tog razloga morate uvek imati u vidu koliko je važna higijena zuba. Higijena koja nije uredno održavana, veoma često je uzrok propadanja zuba. Zbog toga često ponavljamo pacijentima da vode računa o tome kako peru zube, ali i kako održavaju svoje oralno zdravlje. Zajedno s redovnim posetama stomatologu, rutinsko čišćenje zuba četkicom i zubnim koncem I interdentalne četkice najvažniji su u očuvanju dugovečnosti ljuspica.

 

Mere opreza

Navike poput griženja noktiju, žvakanja leda i korišćenja zuba za otvaranje paketa su i inače štetne za zube pošto uzrokuju pucanje i lomljenje zuba. Iako je porcelan prilično čvrst, nije čvrst poput prirodnih zubi, stoga su te navike još štetnije za osobe sa vinirima.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona: +381 11 32 32 173
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.