Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija

Bolje sprečiti nego lečiti!

Redovne posete stomatologu su najefikasnija zaštita od nastanka oboljenja zuba i desni.

Prema najnovijim istraživanjima bolesti usne duplje i zuba postaju sve češći problem savremenog društva.

Nažalost, pokazalo se i da su neke sistemske bolesti (kardiovaskularni poremećaji, dijabetes, leukemija, HIV itd.) usko povezane sa oboljenjima zuba i mekih tkiva.

Najčešće bolesti zuba i usne duplje

Tri najčešća oboljenja u savremenoj stomatologiji su karijes, parodontopatija (parodontoza) i maligne bolesti usne duplje.

Cilj koji ima preventivna stomatologija je sprečavanje nastanka oboljenja, a pre svega, podizanje svesti pacijenata o značaju pravilnog i redovnog održavanja higijene usne duplje. Pravilno pranje zuba i oralna higijena su od ključnog značaja ukoliko želite zdrav osmeh.

Navika pravilnog održavanja oralne higijene značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja zuba i desni, pa sticanju ovih navika treba posvetiti posebnu pažnju još od najranijeg detinjstva.

Sekundarnu prevenciju čini rana intervencija koja se koristi kada treba zaustaviti dalji razvitak bolesti (karijes ili parodontopatija).

Pravilna ishrana i zdravlje zuba

Ne treba zaboraviti ni ulogu zdrave i pravilne ishrane u prevenciji oboljenja zuba i desni, pa se u ordinaciji uvek dobije uputstvo o načinu ishrane u različitom životnom dobu, a u svrhu poboljšanja ili održanja dobrog stanja zuba i mekih tkiva.

Pravilno pranje zuba

Tim lekara u stomatološkoj ordinaciji Barjaktarević uvek Vam stoji na raspolaganju kada je u pitanju edukacija i/ili obuka o pravilnoj tehnici pranja zuba, održavanju oralne higijene, ishrani i svim ostalim mogućim interesovanjima pacijenata.

Prevencija je uvek najbolja opcija. O cenama za stomatološki pregled možete nas kontaktirati. Stojimo Vam na raspolaganju.