PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Pranje zuba prevencija bolesti zuba

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti!

Preventivna stomatologija ima upravo taj cilj, očuvanje oralnog zdravlja kroz primenu preventivnih mera, edukaciju pacijenta o svim aspektima pravilne nege usta i zuba tj. prevencijom od nastanka oboljenja zuba i usne duplje.

Posećujte nas redovno!

Zubar i pacijent na pregledu

Redovne posete ordinaciji Barjaktarević su najbolja preventiva nastanka oboljenja zuba i desni. Produžite vek svojim prirodnim zubima i omogućite zdraviji život sebi: redovno kontrolišite svoje oralno zdravlje

Oralno zdravlje zauzima značajno mesto u sveukupnom zdravstvenom statusu čoveka i podrazumeva mnogo više od samo zdravih zuba. Karijes i parodontopatija su vodeći stomatološki problemi savremenog društva, ali nekada se i sistemske bolesti u najranijoj fazi manifestuju upravo u usnoj duplji. Gotovo 9 od 10 bolesti može uzrokovati simptome u ustima čoveka. To stavlja Vašeg stomatologa na prvu liniju uočavanja ozbiljnih zdravstvenih stanja koja se tiho razvijaju u vašem telu.

Pravovremenim dijagnostikovanjem od strane stomatologa, može se otpočeti sa terapijom na vreme. Zato su redovni kontrolni pregledi u stomatološkoj ordinaciji od neprocenjivog značaja i zato je toliko važno posetiti zubara barem dva puta godišnje radi pregleda zuba, usne šupljine i čišćenja zuba.

U ordinaciji Barjaktarević velika pažnja se posvećuje edukaciji pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu očuvanja zdravlja.

OSNOVNE MERE PREVENCIJE

Osnovne mere prevencije oralnih oboljenja jesu one koje treba da sprovodi svaki pojedinac i za koje ne treba veliko znanje i iskustvo. U ove mere pre svega spada:

LIČNA HIGIJENA

Mora svaki dan…
Četkica i pasta za zube – tako jednostavna a tako moćna kombinacija! Svakodnevnom pravilnom upotrebom će sprečiti pojavu karijesa i krvarenje desni! Poslušajte stomatologa i savladajte efikasnu tehniku pravilnog pranja zuba kako bi se otklonili svi ostaci hrane.

Lična higijena u prevenciji oboljenja u ustima, pre svega, podra­zumeva pravilno i redovno pranje zuba. Jedino se na ovaj način sa sigurnošću mogu sprečiti oboljenja zuba i pojava karijesa kao i njegove komplikacije.

Curaprox cetkica za zube i apartat za ispiranje zuba

Pasta za zube
Pasta za zube i četkica- tako jednostavno a tako moćno! Svakodnevnom pravilnom upotrebom će sprečiti pojavu karijesa i krvarenje desni!

Plak, koji se stvara posle svakog obroka, nagomilava se na zubnim površinama i dovodi do stvaranja karijesa. Tu mu nije mesto i pranjem zuba ga treba ukloniti. Ali bitan savet: nemojte prati zube odmah nakon obroka-učinite to bar 30 minuta kasnije!

Rastvori za ispiranje usta
Imaju antiseptičko i terapijsko dejstvo – pomažu u uklanjanju patogenih bakterija iz usne duplje. Četkica, pasta za zube, zubni konac i rastvor za ispiranje – udarna četvorka u borbi za oralno zdravlje!

PRAVILNA ISHRANA

Zdrava ishrana i zdravi zubi

Hrana koju unosimo u organizam direktno utiče na stanje našeg zdravlja i očuvanje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbegavanje preterane konzumacije šećera i veštačkih zaslađivača, pravo je rešenje ne samo da zdrave zube, već za čitav organizam.

PREVENTIVNI TRETMANI

Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga
Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga je veoma značajno za očuvanje zdravlja zuba i sprečavanje raznih bolesti, a čak 90 odsto bolesti usne duplje i zuba vezuje se za loše oralno zdravlje. Međutim, zubni kamenac se formira i kada je higijena besprekorna, a nemoguće ga je ukloniti pranjem zuba, koliko god to bilo često i pravilno- ne pokušavajte da to uradite sami kod kuće!

Ispolirani lepše izgledaju
Poliranjem zuba uklanjaju se površinske naslage sa zuba čime oni postaju belji i svetliji

Zubni kamenac se uklanja u stomatološkoj ordinaciji i trebalo bi da svakom od nas to bude navika da bar dva puta godišnje svoje zube oslobodimo od nezvanog gosta koji može mnogo toga lošeg doneti zubima ako ga dovoljno dugo ostavimo na miru.

Konac

Konac za zube

Korišćenjem zubnog konca uklonićete ostatke hrane i plaka između zuba i sa nepristupačnih mesta.

Da bi se sprečilo stvaranje kamenca preporučujemo da se svakih šest meseci odradi profesionalno čišćenje zuba. Uz pravilno održavanje oralne higijene i našu kontrolu, možete sprečiti mnoga oboljenja zuba i mekih tkiva usne duplje.

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

I ne samo zubni plak i kamenac…  Ako primetite da:

● Vam desni krvare
● da imate loš zadah
● povremen bol u nekom zubu ili desnima
● nepravilne mrlje
● kvržice ili rane u ustima
● promene na jeziku

Odmah se obratite stomatologu.

Pravovremeno otkrivanje uzročnika problema i njihova eliminacija u početnoj fazi čuva zdravlje a i Vaš novčanik – na taj način izbegavate skupe i zahtevne terapije koje su neminovne kod zapuštenih slučajeva.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.