BOL U ZUBU – ŠTA MOŽETE PREDUZETI

Barjaktarević estetska stomatologija

Bol u zubu može biti vrlo neprijatan i nepodnošljiv, ali je to važan znak koji ne treba zanemarivati čak i kada sam od sebe nestane.
Bol u zubu može da bude do te mere neprijatan da postaje nepodnošljiv! Ukoliko još niste osetili zubobolju, treba da se smatrate srećnom osobom. S obzirom da nikada ne znate šta može da vam naškodi u bliskoj budućnosti, treba da znate i ponešto o oslobađanju bola zuba.

Saveti stomatologa su:

  • Ne ignorišite manji ili prolazni bol. To može biti rani znak, koji može sprečiti da se situacija dodatno iskomplikuje, ukoliko na vreme reagujete.
  • Ukoliko ste od onih pacijenata, koji se plaše popravke zuba i kojih nažalost nije tako malo, onda bi trebalo da pričate sa vašim stomatologom o vašim strahovima. Brojne studije su pokazale da opušteni pacijenti mnogo manje osećaju bol.
  • Bol u zubu je jači noću zato što sva krv odlazi u glavu kada legnete. Podizanje glave može pomoći da se smanji bol.
  • Bol u zubu je često praćen otokom, kome pogoduju topliji vremenski uslovi. Vrlo se često javljaju u letnjoj sezoni, tako da ukoliko planirate odlazak na put, zakažite stomatološki pregled kako bi sebe i vaše najmilije poštedeli neprijatnih iznenađenja na odmoru.

Bol u zubu – prvi koraci koje možete preduzeti

Bol u zubu – zubobolja je vrlo neprijatan osećaj a ukoliko se ne tretira na vreme i na pravilan način, postaje nepodnošljiva. Iako vrlo neprijatna, ona je bitan znak da se nešto dešavau zubu ili oko njega i svakako ga ne treba zanemarivati čak i ako se desi da spontano nestane nakon nekog vremena.

Ukoliko imate tu sreću da ste jedna među vrlo retkim osobama koje nikada nisu osetile jak bol u zubu, ipak treba da znate šta je pravilno postupanje kada se desi da zub boli.

Saveti stomatologa su:

  • Ne ignorišite manji ili prolazni bol u zubu ili oko njega. To može biti rani znak koji ukazuje na problem i ukoliko se ne reaguje odmah, može lako doći do komplikovanije situacije i samim tim mnogo više neprijatnosti za Vas a više posla za stomatologa
  • Bol u zubu je jači noću zbog položaja tela tokom spavanja što utiče na prokrvljenost bolnog mesta. Podizanje glave tokom noći može donekle pomoći da se smanji bol, ali samo do vremena kada treba da posetite stomatologa
  • Bol u zubu je često praćen otokom, a toplo vreme i visoke temperature dodatno otežavaju situaciju. Kada planirate odmor tokom leta, u pripreme uključite i pregled kod stomatologa jer, gotovo po pravilu, zub zaboli baš tokom odmora, na putu ili kad ste daleko od kuće. Učinite sve da sebe i svoje najdraže poštedite takvih neprijatnih iznenađenja.
  • Ukoliko ste od onih pacijenata koji se plaše popravke zuba i koji zbog toga odlažu posetu stomatologu sve dok problem ne postane neizdržljiv, recite to svom stomatologu. Neće biti iznenađen jer je to čest slučaj u praksi. Ali, srećom, postoji niz metoda i preporuka koje vrlo uspešno smanjuju strah od intervencija i vremenom dovode do potpune opuštenosti pacijenta kad je u pitanju odlazak u stomatološku ordinaciju. A studije slučajeva su pokazale čak i to da je kod pacijenata koji su smireni i ne osećaju anksioznost u odnosu na stomatološke intervencije, osećaj bola niži nego kod onih koji su uplašeni.

Zakazivanje termina i pregleda putem telefona:  +381 11 32 32 173 +381 11 32 22 425
ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA

Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stomatologu. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte sa stomatologom.