Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi hirurškim lečenjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje.

Savremena stomatologija odgovarajućim hiruškim postupcima i primenom lokalne anestezije, omogućava bezbolne oralno-hiruške intervencije sa minimalnom traumom.

Zakažite pregled

U najčešće hirurške intervencije spadaju:

 • Hirurško vađenje zuba

 • Hirurško vađenje umnjaka

 • Operacija korena zuba

 • Ugradnja dentalnih implantata

 • Ugradnja veštačke kosti

 • Hirurška terapija paradontopatije

 • Hirurško lečenje povlačenja desni

 • Gingivektomija sa gingivoplastikom

 • Frenektomija

 • Cistektomija

 • Podizanje poda maksilarnog sinusa

 • Operacija otvorenog sinusa

Hirurško vađenje zuba

Vađenje zuba se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolno je. Postoji više razloga za vađenje zuba od terminalnog stadijuma parodontopatije, komplikacija nastalih u kosti, ortodontskih indikacija itd.

Oralna hirurgija – Hirurško vađenje umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka je  neophodan u  slučaju delimično izraslih umnjaka, kao i u slučaju da se umnjak nalazi duboko u kosti. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Nakon intervencije neophodno je da se pacijent pridržava saveta dobijenih u ordinaciji.

Operacija korena zuba (Apikotomija)

U slučaju da lečenje obolelog zuba ne daje rezultate kakvi se očekuju, radi se operacija korena zuba i uklanja se nastala promena. Sprovodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Oralna hirurgija – Ugradnja dentalnih implantata

Više o ugradnji implantata pogledajte na: ZUBNI IMPLANTI

Ugradnja veštačke kosti (Augumentacija grebena)

Nepravilnosti alveolarnog grebena u gornjoj i donjoj vilici mogu rezultirati nedovoljnom količinom kosti koja je potrebna za ugradnju implantata. Takve nepravilnosti mogu biti uzrokovane parodontopatijom, nošenjem proteza, razvojnim defektima ili povredama.

Ne samo što takve nepravilnosti mogu uzrokovati probleme pri postavljanju implantata i protetskih nadoknada, već će verovatno stvoriti estetske probleme i onemogućiti optimalnu oralnu higijenu. Kako bi se ispravili takvi nedostaci kosti, greben se može nadomestiti koštanim zamenicima.

Pri takvom zahvatu, gingiva se odiže i u defekt se stavlja koštani zamenik. Kao koštana nadoknada može se koristi kost pacijenta uzeta s nekog drugog mesta, ali se koriste i drugi materijali, prirodni i veštački.

Augmentacija grebena je važan zahvat u implantologiji jer omogućava estetski i funkcionalno  prihvatljivu protetsku potporu implantata.

Hirurška terapija parodontopatije

Jedno od najsloženijih hroničnih stomatoloških oboljenja jeste parodontopatija (paradentoza). Parodontopatija je progresivna degenerativna bolest parodoncijuma (potpornog tkiva zuba) koja dovodi do klaćenja, pomeranja i ispadanja zuba.

Glavna karakteristika parodontopatije jeste ogoljavanje vratova i korenova zuba. Usled inflamatornih i distrofičnih procesa koji razaraju vezivno-tkivne elemente, desni se povlače i zubi ostaju ogoljeni, pa izgledaju kao da su izduženi.

Kod parodontopatije u ranom stadijumu pribegava se ultrazvučnom skidanju kamenca i mekanih naslaga, vrši se kiretiranje parodontalnih džepova, koriste se rastvori za ispiranje usne duplje i svakako je neophodno poboljšati oralnu higijenu. Sve ovo može dati pozitivne ishode u lečenju parodontopatije u početnoj fazi.

Kod težih oblika parodontopatije, stomatolozi preporučuju hiruršku intervenciju, tačnije eliminaciju upalnog tkiva iz parodontalnih džepova hirurškim putem i ugradnju veštačke kosti. U nekim slučajevima ovakvi operativni zahvati su jedina mogućnost da se oboleli zub sačuva.

Hirurško lečenje povlačenja desni

Najčešći uzroci povlačenja desni na jednom ili na većem broju zuba su parodontopatija, zubi u nepravilnom položaju, izraženost frenuluma (resice), nekvalitetan protetski rad, agresivno (grubo) pranje zuba.

U slučajevima povlašenja desni, najpre je potrebno eliminisati uzrok pojave, nakon čega se primenjuje hirurška terapija. Intervencija podrazumeva presađivanje mekog tkiva koje se uzima sa nepca pacijenta i vrši se njegova transplatacija (ušivanje) preko ogoljenog zubnog korena. Ovakve intervencije su danas jednostavne i uglavnom se izvode tokom jednog stomatološkog tretmana, a rezultati su veoma dobri.

Gingivektomija sa gingivoplastikom
(produženje kliničke krune zuba)

Gingivektomija je hirurška intervencija kojom se odstranjuje deo mekih tkiva tj.desni a primenjuje se najčešće iz estetskih razloga ili u sklopu ortodontske i parodontalne terapije.

Za idealan izgled zubnog niza, veoma je važan odnos gingive (desni) i zuba. U slučajevima kada je taj odnos narušen, zubi deluju ili sitno pa zubni niz izgleda kao da je „pun desni“, ili zubi izgledaju preveliki u odnosu na desni.

Prva situacija se zove „Gummy smile“ i rešava se upravo gingivektomijom tj. produženjem kliničke krune zuba.

Tako se na račun desni produžava vidljivi deo zuba (krunica), čime se postiže znatno bolja estetika. Ova procedura se često kombinuje sa izradom faseta.

Frenektomija

Frenulum je sluzokožni nabor (resica) koji povezuje usne, obraze i jezik sa viličnom kosti. Frenektomija je hirurška intervencija koja se sprovodi kod pacijenata koji imaju izražen frenulum.

Kada je previše razvijen, može da ima negativne posledice po zdravlje mekog tkiva i zuba (upala, krvarenje, razmicanje zuba). U slučaju prevelike razvijenosti jezični frenulum može prouzrokovati probleme u ishrani i govoru, pa se preporučuje njegovo uklanjanje.

Cistektomija

Cista je ograničena šupljina ispunjena patološki izmenjenim sadržajem koja može biti u kosti ili mekim tkivima. Postoji veliki broj razloga za nastanak cisti.

Najefikasniji način terapije ciste je hirurškim putem cistektomija a oštećen deo kosti se može popuniti koštanim zamenikom. Cistu je neophodno u potpunosti ukloniti; u suprotnom ona recidivirati tj. ponovo nastati na istom mestu.

Oralna hirurgija – Operacija otvorenog sinusa

Kada u stomtologiji govorimo o sinusima (šupljine u kostima gornje vilice), mislimo uglavnom na sinuse u gornjoj vilici, takozvani maksilarni sinus.

U slučajevima kada se jave simptomi koji ukazuju na otvoren sinus, najbolje je da se odmah uradi hirurško zatvaranje sinusa tj. „plastika sinusa“.

Operacija podizanja poda sinusa

„sinus lift“

Ova intervencija se izvodi ukoliko ne postoji dovoljna količina koštanog tkiva za ugradnju implantata

Intervevncija se sastoji u podizanju poda i ispunjavanju maksilarnig sinusa koštanim zamenikom.

Pridružite se mnogobrojnim zadovoljnim pacijentima

Stomatološka ordinacija Dr Barjaktarevic postoji već 30 godina kao stručna stomatološka ordinacija i ima veliki broj pacijenata koji nam ukazuju poverenje i iznova nas biraju za njihovog porodičnog stomatologa.

Zakažite pregled